Ljubljana
MGML
Lee Nevo
Lee Nevo, Neuradni urad za odstranitev upornih moralnih vprašanj, 2015 © Matevž Paternoster/MGML

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Lee Nevo

Neuradni urad za odstranitev upornih moralnih vprašanj

5. 8. 2014–24. 8. 2014

V KC Tobačna 001 se odpira razstava "Neuradni urad za odstranitev upornih moralnih vprašanj" rezidenčne umetnice Lee Nevo. S slavnim stavkom "Medij je sporočilo." je teoretik Marshall McLuhan sredstvo postavil za centralno točko naše kulture in nas primoral, da si ogledamo medij, ki ga uporablja izraelska umetnica. Delo Lee Nevo (1984, Jeruzalem), osnovano na sestavljanju raznorodnih predmetov, formalno nadaljuje linijo individualnih umetniških praks, ki segajo do Duchampa in Picassa, in jih prepoznavamo pod skupno oznako objets trouvés.

Nevo predmete natančno obdeluje, združuje z industrijsko izdelanimi artikli ter jih predstavlja v obliki objektov, videoposnetkov in risb. Artefakte z močno optično in simbolno sporočilnostjo razvija v smeri sopostavljanja materialov ambivalentnih lastnosti, na primer trdo – mehko, ostro – topo ali organsko – anorgansko, hkrati pa izrablja njihove izvorne pomenske odtenke. Prizorišča svojih postavitev zasnuje kot psihične in fizične prostore, ki spominjajo na pisarne, urade, ordinacije ali čakalnice. Avtorica ne ustvarja lepih del, ki bi gledalca zadovoljila s svojo estetsko razsežnostjo. Prav nasprotno, njene sobe, nekakšne Wunderkammern, so prvenstveno uporabljene za evociranje stanj, ki se pogosto nanašajo na zelo subjektivne izkušnje ali predstave in kljub primesem humorja nosijo zlovešč predznak. 

S projektom "Neuradni urad za odstranitev upornih moralnih vprašanj" umetnica vsebinsko odpira problematiko človekove narave in njenega razmerje do (represivne) avtoritete. Parametra, kot konstitutivna elementa etičnega statusa dela, prestavljata instalacijo v sfero človekovega notranjega doživljanja. Gre za upodobitev psihičnega prostora, nekakšno maketo misli, z omogočanjem fizičnega gibanja gledalca znotraj imaginarnih polj, pa vzpostavlja njegovo aktivno vlogo.

Lee Nevo svoja dela ustvarja za lepljivo tvarino človeškega nezavednega, in sicer iz vsakdanjih in uporabnih predmetov, ki s predelavo dobivajo nove in nepričakovane aspekte. Njen svet je svet Unheimlicha, kjer so vsi prepoznavni elementi spremenjeni, prestavljeni in pretirani do tiste mere, ko lahko začnejo resonirati z našim občutjem nelagodja. S tem razpira naravo umetniškega dela polju eksistencialističnega razmisleka; v njenih »sobah«, namenjenih tako odtujenemu sodobnemu subjektu kot tudi izolaciji individuuma, se namreč zlahka zamislimo nad bolečino eksistence. 

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnica: Lee NevoBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Novice

V KC Tobačna 001 gostuje izraelska umetnica Lee Levo

Likovna praksa Lee Nevo je osnovana na prostorskem ekstrahiranju najdenih predmetov, katere natančno obdela in jih združuje v obliki skulptur, video posnetkov, risb in objektov. Njeno nenavadno izhodišče se materializira v simbolična vendar zabavna dela, ki se gibljejo med igrivostjo in zloveščnostjo. Umetnico je za rezidenco izbral Center za digitalno umetnost v Holonu.


19. junij 2014
Kulturni center Tobačna

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se