Ljubljana
MGML
Anna Friz
Anna Friz, City at night// radioCona REuse CITY: REuse RADIO, 2014 © Matevž Paternoster/MGML

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Anna Friz

City at night // radioCona REuse CITY: REuse RADIO

16. 1. 2014–24. 1. 2014

Raziskovalno-razstavni projekt radioCona REuseCity: REuseRadio se sočasno odvija na FM frekvenci, v galeriji in v urbanem prostoru. Osredotoča se na paralelni proces možnih uporab mesta in radijskih frekvenc. radioCona REuseCity: REuseRadio povezuje in predstavlja izbor del, ki radijski in zvočni medij prepletajo s krajem, pri čemer je v središče postavljena nočna dimenzija. Noč je namreč tista, ki v specifiko urbane krajine vnese dvoumje in z nočnim oddajanjem to krajino podčrta. radioCona oddaja na FM 88,8MHz in na spletu od srede 15. do ponedeljka 20. januarja 2014 vsako noč od cca. 19.15 dalje.

Namen razstave je opozoriti na zaznavanje nestabilnosti okolja in na njegovo fluidno, spremenljivo naravo. Razstava prisluhne okolju in odkriva njegove skrite možnosti. Vključeni avtorji se z označevanjem lokacije odzivajo na nestabilnost in kontingenco ter z uporabo transmisijskih tehnologij na novo uokvirjajo prostor. 

Nabor in predstavitev raznorodnih sonoričnih poetik si prizadevata odkriti vzorce, vpisane v okolje, in ustaljene načine našega zaznavanja mesta ter elektromagnetnih okolij in vanje zarezati, jih transformirati ter odpreti za še neraziskane možnosti. radioCona REuseCity: REuseRadio je plod sodelovanja s kanadsko umetnico Anno Friz, ki je med dvomesečnim rezidenčnim bivanjem v Ljubljani na različne načine preigravala mesto ponoči (City at Night). Vidi ga kot "prostor potencialnih možnosti: polnega užitkov in nevarnosti, subverzij, odvzemanja in jemanja nazaj, pobega, ki ga opredeljuje preobrazba iz vsakdanje arene dneva v prostore senc, dvoumnosti in sanjarjenja. Nočni svet radia je podobno nabit prostor potenciala, osvobojen rutine delovnega dne. 

Elektromagnetizem je nevidni odtis mesta, v katerem prekrivajoča se polja dejavnosti prehajajo skozi pozidano okolje. Signali se stekajo in mesto je koncipirano. City at Night poskuša na novo premisliti urbano, ga postaviti v nov okvir na osnovi njegovih nočnih signalov in z vpadi v družbene prostore ter na prazne kraje v mestu, potem ko se znoči." Razstava povezuje domače in mednarodne ustvarjalce na področju radijskih umetnosti. Skupaj z Anno Friz smo povabili še umetnike iz regije, da so na delavnici odkrivali možne pristope soočanja z nočno mestno krajino prek uporabe radijskih tehnologij. Na delavnici so se razvile nove zvočne produkcije. Zato poleg kuriranega izbora kot rezultat delavnice premierno predstavljamo nova dela Marka Batiste, Simona Macuha, OR poiesis, Marie Papadomanolaki, Mikro, Vasja Progarja in Braneta Zormana. 

Kolofon

Produkcija: CONAKoprodukcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosi galerijske in FM razstave: Anna Friz, Irena Pivka, Jasmina Založnik, Brane ZormanUmetniki: Anna Friz, Marko Batista, Simon Macuh, OR poiesis, Marie Papadomanolaki, Mikro, Vasja Progar, Brane ZormanBesedilo: Irena Pivka, Jasmina ZaložnikOblikovanje: Ajdin BašićFotografija: Matevž PaternosterTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturoSofinancerji: Canada Council for Arts & Avstrijski kulturni forum v sodelovanju z OE oddajniki in zveze RTV Slovenija.


Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se