Ljubljana
MGML
Mark Požlep
© Matevž Paternoster / MGML

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Mark Požlep

Whatever Happened to Major Tom

13. 9. 2012–14. 10. 2012

Prostorska postavitev "Whatever Happened to Major Tom" sodi med tista dela Marka Požlepa, ki se vizualno ali simbolično napajajo pri klišejskih motivih iz sveta sodobnih medijskih podob. Umetnik jih predeluje in predstavlja v instalacijah, njihov integralni del pa je pogosto video.

Postavitev tematsko nadaljuje delo Close to The Clouds, 2011, v katerem je Požlep posadil palmo na peščeno nasutje poplavljenega razstavnega prostora Umetnostne galerije Maribor. Gledalca je na ta način razpel med iluzijo in realnost, saj ga je fiktivno prenesel na romantičen otoček, ga obkrožil z morjem in obsijal s sončnim zahodom. Umetnik v tokratni razstavi sicer ohranja delček romanticizma izhodiščne instalacije, predstavi pa ji mnoge nove vsebine. V nasprotju s predhodnim delom premisa projekta "Whatever Happened to Major Tom" ni vzpostavitev umetnega kraja namenjenega bivanju palme, temveč postavitev taiste palme v naravno okolje. Ne gre torej za goli eskapizem potovanja v izmišljene kotičke sveta, v ospredju je realni prostor in resnično potovanje. Z vpeljavo momenta dejanskosti Požlep gledalcu omogoča identifikacijo s palmo. Ne samo, da je njena usoda nejasna, potreba po sposobnosti integracije v neprijazno okolje kamnite čeri v unijskem zalivu je enaka nujnosti slehernikovega vsakodnevnega prilagajanja, sprejemanja kompromisov ali vključevanja v novo skupnost ob spremembah družbenega okolja. 

Potovanje pravzaprav poteka dvotirno: na eni strani sledimo premiku palme iz mariborske galerije na Školjič, na drugi strani pa spremljamo jadrnico Cayuco, ki je svojo pot v projektu začela v Hamburgu. Selitvena avantura tako združuje dve različni zgodbi. Poveže ju v pripoved o nekajdnevnem sobivanju dveh elementov, njuno medsebojno razmerje pa razkriva identiteto kot nekaj hibridnega in nestalnega. Naslov instalacije izhaja iz pesmi Davida Bowieja "Space Oddity" iz leta 1969, kjer se prvič pojavi lik, imenovan Major Tom. Z njim je Bowie ustvaril arhetipsko podobo astronavta, ki izgubi povezavo s kontrolo letenja ali namerno prekine stik z Zemljo in ostane v vesolju. Izbira majorja Toma za naslovnega akterja ni nenavadna: Požlepovo tematiziranje znanstvenofantastične materije, superherojev in stvaritev alterega Črnega Šeširja ni daleč od Bowiejevega spogledovanja s tovrstnimi vsebinami. Besedilo pesmi se konča z vrstico: "Planet Zemlja je moder in nič ne morem storiti." Požlepov beg v svet razburljivih doživetij, njegova avantura, ki astronavta nadomesti z mornarjem, neskončnost vesolja pa s prostrano modrino Jadranskega morja, kaže željo po spremembi, po transformaciji sveta in sebe v njem.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnik: Mark PožlepBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje:Ajdin BašićFotografije postavitve: Matevž Paternoster / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturoDonator: Tobačna Ljubljana d.d.

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se