Ljubljana
MGML
Efrat Vital
© Matevž Paternoster / MGML

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Efrat Vital

Normal Town

1. 8. 2012–2. 9. 2012

Ustvarjalnost Efrat Vital se prvenstveno nanaša na video, fotografijo in prostorske postavitve. Razkriva fascinacijo nad nasprotji, ki jih sproža sopostavljanje posameznih vprašanj, vezanih na dva različna medija. Na eni strani gre za raziskovanje elementov filmske narativnosti, kot so gibanje in ritem podob, na drugi pa za preučevanje oblike, in kompozicije, torej elementov pripadajočih polju likovne umetnosti.

Efrat Vital v videodelu "Normal Town" obravnava predel Aten, mesta v ameriški državi Georgia. Svoje ime je mestna četrt dobila po leta 1891 vzpostavljeni »normalki« za bodoče učiteljice. Ta je nasledila nekdanjo šolo za veterane konfederacije. Med II. svetovno vojno je bil stavbni kompleks v uporabi ameriške mornarice, leta 1954 pa ga je začela uporabljati za potrebe novoustanovljene Šole za oskrbovalne enote mornarice, ki jo je razpustila šele lansko leto. Objekte je tedaj prevzela georgijska univerza in oficirsko zgradbo, kjer je med snemanem videa začasno bivala tudi umetnica, namenila nastanitvi gostujočim profesorjem. Prva zanimivost videa je v tem, da svoja občutja o mestu podajajo ženske in tako po večkratnih menjavah moškega in ženskega principa v Normal Townu ponovno prevzemajo primat. Druga zanimivost je ta, da brez izjeme izražajo naklonjenost času, ko je bila v četrti vojaška šola. Najsi gre za olepševanje, češ, da niso občutile prisotnosti vojske, ker so v mestu redko nosili uniforme, ali pa za zanikanje njene navzočnosti, ker naj to ne bi bila prava vojska, temveč zgolj šola za vojake, intervjuvanke s tradicionalno militantnega juga izkazujejo stereotipno očaranost ženske nad uniformiranim moškim. Nemara je vzrok v zgodovinskem spominu na secesijsko vojno, tako značilnem za mnoga južnjaška mesta? Morda je bil spomin potenciran z 11. septembrom? Nenazadnje gre lahko tudi za rezultat dolgoletne infiltriranosti vojske v vsakdan civilistov, nekakšne vajenosti sobivanja, ki je vodila v univerzalno nezavedanje njene prisotnosti! 

S formalnega gledišča video zaznamuje nizanje pogledov, ki razen minimalnega gibanja prizore skorajda fotografsko zamrzuje. Sekvenčnost posameznih kadrov gledalcu časovno dopušča sledenje komentarjem žensk, ovitim v šume mestnega okolja. Zvok in slika pa ne ustvarjata sinhrone podobe Normal Towna. Napis Vojska Družina Nastanitev Pisarna, konfederacijske zastave, spominsko obeležje Winnie Davis, vojaška trgovina itd. se namreč zdijo v paradoksalnem protislovju z idealizirano predstavo, ki jo opazovalcu poizkušajo posredovati prebivalke. Efrat Vital mesto razume kot neodvisen motiv in hkrati prostor, ki s pomočjo zgodovinskih ostalin v obliki napisov na spomenikih, simbolov v trgovinah ter spominov žensk omogoča rekonstrukcijo različnih plasti življenja v urbanem okolju. Umetnica, izhajajoča iz militantnega Izraela, z videom Normal Town tako vsebinsko nadaljuje raziskovanje zgodovine oziroma sedanjosti nekega mesta, vloge vojske in ženske v njem ter zameglitve meja med javnim in zasebnim, ki ga je začela že v videu Quiet Beach / Haifa Base. 

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnik: Efrat VitalBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićFotografije postavitve: Matevž Paternoster / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturoDonator: Tobačna Ljubljana d.d.

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se