Ljubljana
MGML
Alban Muja
© Matevž Paternoster / MGML

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Alban Muja

Za imena gre

12. 1. 2012–12. 2. 2012

Mladi umetnik iz Kosova (rojen leta 1980 v Mitrovici) ob zaključku svoje rezidence predstavlja javnosti razstavni projekt, ki je nastajal tekom dvomesečnega bivanja v KC Tobačna 001.

Alban Muja je v času rezidenčnega bivanja v KC Tobačna 001 ustvaril eno v vrsti zanj značilnih del, ki beležijo zgodbe o osebnih imenih ko ime določene osebe ni zgolj zapis v registru prebivalcev, temveč ima lahko prav poseben narativ, največkrat s politično konotacijo. Na razstavi sta predstavljeni dve deli starejšega datuma, in sicer video zapisa zgodbe dekleta z imenom Palestina in moškega z imenom Tibet; oba protagonista sta kosovska Albanca.

" /…/ Palestina je zgodba o kosovskem dekletu, ki je dobilo ime po državi, ki ne obstaja — in Muja se zaveda smešne plati tega. Med Palestino in Kosovom obstajajo očitne povezave, in sicer ne le v presunljivem nasilju leta 1982 (ko je dekle dobilo svoje ime), temveč tudi v statusu 'nekraja', ki ga imata obe ozemlji, in v nenehno spreminjajoči se kartografiji prostora, zaradi katere se zabrisuje nacionalna identiteta. A v Mujevem videu je vse to terciarno. Palestina je delo o mladi ženski, ki bahavo uživa v svoji nenavadni soimenjakinji. Vse drugo ̶ Kosovo, nekraji, nacionalna identiteta — je tako globoko zakoreninjeno v osebni izkušnji Mujeve teme, da postane skoraj nerazvidno. Tako postane že sama možnost obstoja kosovske Albanke z imenom Palestina smešna, nekakšna zasebna šala, ki se sklada s smehljajočo se mlado žensko v videu. A zasebne šale v bistvu sploh niso smešne. Delujejo kot vezivo, po navadi družbeno, v tem primeru pa zgodovinsko, ki povezuje politično preteklost s sedanjostjo na način, ki tej daje nekakšen smisel.

Nenavadna imena so tema, ki se v Mujevem delu ponavlja. Podobno kot Palestina je njegov video Tibet (2009) zgodba o kosovskem Albancu, ki živi v Švici in je dobil ime po kitajskem ozemlju. Kot v Palestininem primeru ima tudi Tibetovo ime očitne ustreznice s kosovsko zgodovino etničnih spopadov in borbe za neodvisnost. A pripoved sama se osredotoča predvsem na to, kako Tibetovo nenavadno ime vpliva na njegovi vsakdan, konča pa se s šaljivo anekdoto o njegovi poroki. /…/ " *

V Ljubljani je Muja posnel zgodbo dekleta z imenom Ajda Kruh. Pomena imena (Ajda) samega po sebi ne dojemamo tako dobesedno, kot če ga povežemo s pomenom priimka (Kruh). O odločitvi za preimenovanje se seznanimo skozi ganljivo osebno zgodbo, v kateri nam Ajda pojasni, zakaj je prevzela priimek Kruh. Razkritje odločitve za povezavo njenega osebnega imena s tem priimkom ter opis pripetljajev, ki jo v življenju spremljajo zaradi takšnega poimenovanja, nam Ajda iskreno in igrivo predoči v skoraj desetminutnem monologu.

Delo, s katerim Muja zaključi razstavno pripoved, je fotografija z naslovom Tonys. Skupinska fotografija kosovskih dečkov v pražnjih oblačilih ima skupni imenovalec – vsem portretirancem je ime Tonyblair, vsi so rojeni leta 1999 in vsi so ime dobili po takratnem britanskem premieru Tonyju Blairu.

*
Chris Reitz, iz teksta razstavnega kataloga, ki bo izšel ob koncu razstave.

"Tobačna Ljubljana je kot donatorka Kulturnega centra Tobačna 001 vesela, da rezidenčni program gosti zanimive umetnike, kot je Alban Muja. Njegove zgodbe o osebnih imenih nosijo v sebi različna sporočila z družbeno oz. politično konotacijo, ki na trenutke delujejo smešno a vendar s prikrito družbeno kritiko."

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka GregoričUmetnik: Alban MujaBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićFotografije postavitve: Matevž Paternoster / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturoDonator: Tobačna Ljubljana d.d.

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se