Ljubljana
MGML
Justyna Koeke
Justyna Koeke, Sodoma in Gomora, 2011 © Matevž Paternoster/MGML

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Justyna Koeke

Sodoma in Gomora

11. 10. 2011–23. 10. 2012

Rezidenčni program Kulturnega centra Tobačna 001 v sodelovanju z Mestom  žensk gosti umetnico, ki se na 17. Mednarodnem festivalu sodobnih  umetnosti – Mesto žensk predstavlja v duhu tematskega vodila letošnjega festivala – Abrakadabra.

Sodoma  in Gomora sta imeni bibličnih mest ob Mrtvem morju, ki sta si zaradi  legendarne grešnosti svojega prebivalstva prislužili uničenje v obliki  dežja iz ognja in žvepla. Kakšna je bila dejansko njuna pregreha, je prepuščeno ugibanju, gotovo pa je, da je Sodoma dala ime sodomiji,  starejši oznaki za zoofilijo in homoseksualnost. Justyna Koeke  svoje performanse/instalacije gradi na kiparskih izhodiščih, pri čemer  spretno izrablja taktilnost, voljnost in mehkobo tekstilnih materialov  ter simbolično vrednost barv.

Njene provokativne, družbeno kritične  alegorije, ki pogosto prestopajo mejo med realnim in nadrealnim,  govorijo jezik baroka. Elementi, kot so dinamična razmerja med akterji –  nemalokrat obarvana s seksualno konotacijo, pretiravanje,  izumetničenost ali celo bizarnost, dekorativnost ter blišč površin in  razkošje detajlov, ji vsi služijo za pripoved zgodbe o padcu in  dekompoziciji družbe.

Na prizorišču Koekine sijoče, kardinalsko  rdeče Sodome in Gomore so ženske, otroci in živali. Slednje so boschevsko občutena bitja, porojena z združevanjem karakteristik znanih  živali in zubljastih form. Ženske nastopajo kot arhetipske podobe  pokvarjenosti, fetišizma in dekadence, otroci – ranljivi predstavniki  naše prihodnosti, pa so zgolj lutkasti človečnjaki, ki se ne zavedajo  svoje zlorabljenosti. Vendar tako živali kot ženske ne predstavljajo tradicionalnih demonov, ki bi gledalcu vlivali strah sami po sebi,  temveč so smešna, na pogled celo zabavna bitja. Za demone jih  vzpostavljajo njihova dejanja. Animirajoči motiv za poetično  gibljivo skulpturo Justyne Koeke je psihoanaliza družbe, posamezne  postavitve pa razkrivajo temne plati našega duha. V njih prepoznamo  nikoli videne podobe, ki, prodirajoč v skrivne kotičke nezavednega,  budijo potlačene misli in utelešajo naše strahove ter želje. Nizi  alegoričnih prizorov odkrivajo napake, vsajene v genski zapis človeške  družbe in zapisane v osnovno celico posameznika. Izpostavljajo  pokvarljivost tistega, ki ima oblast ter posledično vse mogoče oblike  fizičnega in čustvenega sadizma/mazohizma, ki jih narekuje pisan sistem  moči. Gre za sistem, v katerem vlada praksa nasilja, ta pa je  obvladovala celotno zgodovino človeštva. V njem vedno nekdo igra žrtev  in drugi rablja, eden ekshibicionista in drugi voajerja.Svetopisemskih  omemb seksualnih perverzij, lenobe, podkupovanja, ignorance do ubogih  in revnih, idolatrije, pohlepa … ne moremo vezati zgolj na omenjeni dve  mesti. Zaznamujejo podobo sveta, ki se zrcali skozi prizmo mesta in  obstane pri jedru problema, pri posamezniku, ki je odgovoren za svoja  dejanja. Prav takšna je tudi Sodoma in Gomora Justyne Koeke. Predstavlja  epopejo sodobnega mesta; talilnega lonca nasprotujočih si pogledov,  pekla in raja, kjer je bilo že vse videno in izrečeno, vse preizkušeno  in zaužito. Čeprav nimamo opraviti z žveplenimi sajami svetopisemske  Sodome in Gomore, ampak z navidez nedolžnimi in zabavnimi prizori  kipečega življenja, ki v smislu sodobnih estetskih teorij zavračajo  ločevanje na grdo in lepo, ne moremo spregledati sporočila, da je s tem  svetom nekaj nepopravljivo narobe. Vendar ga sprejemamo, mogoče tudi  zaradi vonja po žveplu, ki se ga drži.

Oglejte si fotografije in video instalacije - performansa Sodoma in Gomora, pa tudi fotografije in video z modne revije Abrakadabra.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane & Mesto ženskKustosinja: Alenka TrebušakUmetnica: Justyna KoekeBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Matevž PaternosterTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina LjubljanaDonator razstavnega programa Kulturnega centra Tobačna 001 v letu 2011: podjetje Tobačna Ljubljana

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.