Ljubljana
MGML
Dante Buu

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Dante Buu

Nočem, da gre moj ljubimec na delo

19. 12. 2018–18. 1. 2019

Umetnik Dante Buu (Rožaje, Črna gora) v svoji praksi združuje fotografijo, besedila, video, vezenine in performans. Njegova dela se uresničujejo ob nenehnem izpraševanju vse bolj nejasnih meja med zasebnim/javnim in voajerskim/parcipatornim ter raziskujejo tradicionalne vloge spolov in nanje vezane stereotipe kot tudi identitete, ki postajajo v času digitalne dobe vse bolj fluidne.

Delo "I do not want my lover to go to work" je močno povezano z okoljem, iz katerega umetnik izhaja, in preči izginjajočo tradicijo tekstilne obrti, ki je zgodovinsko spadala med ženska opravila, s sodobnim kapitalističnim kontekstom. Buu v saten, katerega namen, da postane žensko oblačilo, ni bil nikoli dosežen, z verižnim vbodom zariše tanko belo linijo kot konturo ležečega golega telesa. Podoba aludira na preprost obris s kredo, kakršen ostane po odstranitvi trupla in označuje njegov položaj. Tovrstno obrisovanje je sicer forenzika opustila, s tem pa omogočila znaku preraščanje prvotnega pomena. Buu obris uporabi kot fizično reprezentacijo praznine, odsotnosti in pogrešanja. Naveže ga namreč na umetnika kot prekarnega delavca, ki se ukvarja s številnimi eksistencialnimi težavami in nezmožnostjo uživanja polnega življenja, saj si bodisi pokuša zagotoviti zadostna sredstva z nadomestnimi službami bodisi odhaja od doma in išče boljše možnosti za življenje v tujini.

Nove tehnologije so s pojavom platform družbenih medijev omogočile ekspanzijo novih oblik identitet in multiplih identitet. 4-kanalna videoinstalacija "Weekend Lovers II" raziskuje idejo lažnih identitet – ki so zgrajene na osnovi tradicionalnih spolnih vlog, da bi tako ustrezale družbeno sprejemljivim normativom patriarhalnega okolja – predstavljenih na družbenih omrežjih. Delo prikazuje dekle in fanta, ki po heteronormativnostnem standardu delujeta kot popoln heteroseksualni par. Njun v neskončnost trajajoči poljub motijo prizori poljubov moških parov, ki se vrstijo na zatemnjenih hodnikih ali v toaletnih prostorih klubov in v sekvenčnih preskokih parazitirajo enega izmed ekranov.

Medtem ko naslovno delo "I do not want my lover to go to work" z odsotnostjo preizprašuje metaforično prisotnost, jo pri "Mama I am OK" tematizira s pomočjo razmerja v družini, predvsem s težavnostjo iskrene komunikacije s starši. Serijo predstavlja enaindvajset na tipkalni stroj izpisanih razglednic, ki jih je umetnik napisal nekega poletja v Trstu in jih poslal materi v Rožaje iz Sarajeva. Ni utvara le prostor bivanja, tudi preprosti in jasni stavki, ki sicer vsebujejo sledove zaupnih misli, nosijo več pomenov. Navsezadnje je že samo poslanstvo razglednice v tem, da gre skozi množico rok – vsakdo jo lahko prebere in kakršna koli intimnost, ki bi jo lahko vsebovalo sporočilo na razglednici, je zgolj iluzija.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnik: Dante BuuOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt sta omogočila: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Črne Gore

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Novice

Umetniška praksa kot sredstvo upora proti marginalizaciji

"Dante Buu je mlad črnogorski umetnik, ki je ta hip v rezidenci v Ljubljani. Prihaja iz Rožaj - malega mesta v Sandžaku - na meji Črne gore, Kosova in Srbije. Ukvarja se z umetnostjo, ki je popolnoma v nasprotju s tipično patriarhalno sredino – Dante namreč ustvarja gobeline in tapiserije ter veze različne vezenine."

27. december 2018
Kulturni center Tobačna 001
V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 gostuje Dante Buu

V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 trenutno gostuje črnogorski umetnik Dante Buu (Rožaje, Črna gora). Umetnik v svoji praksi združuje fotografijo, besedila, video, vezenine in performans. Njegova dela se uresničujejo ob nenehnem izpraševanju vse bolj nejasnih meja med zasebnim/javnim in voajerskim/parcipatornim ter raziskujejo tradicionalne vloge spolov in nanje vezane stereotipe kot tudi identitete, ki postajajo v času digitalne dobe vse bolj fluidne. 

19. november 2018
Kulturni center Tobačna 001

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se