Ljubljana
MGML
Nika Autor

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Nika Autor

Osrečite sebe in družino

15. 3. 2019–19. 4. 2019

Leta 1966 je z delom mladinskih brigad, loterijo ter podporo širše lokalne skupnosti in nekdanjega gradbenega giganta Vegrada v le 50 dneh zraslo 2000 kvadratnih metrov razstavnih prostorov, slovesno odprtih pod pokroviteljstvom OZN. Dvajseta obletnica konca druge svetovne vojne in zapisa Splošne deklaracije človekovih pravic je narekovala naslov razstave Mir, humanost in prijateljstvo med narodi. 

Razstava Osrečite sebe in družino nadaljuje projekt Obzornik 62 iz leta 2015. Vsebinsko gradi na podobah iz preteklosti, ki so izražale upanje o svetu brez vojn, in jih sooči z brezupnim stanjem beguncev na slovenskih mejah leta 2015. To počne z najdenimi posnetki, s formo filmskega obzornika, tekstovnimi obzorniškimi okruški, s fotografijo in kolaži, v središče razstave pa postavlja izgubljeno delo sirskega umetnika Mahmouda Hammada z naslovom Družina, ki je bilo leta 1966 razstavljeno na razstavi v Slovenj Gradcu. Umetnik je takrat prikazal dve grafiki, naslovljeni Družina in Delavec, njuna cena je bila 25 in 15 dolarjev. Po razstavi se je za deloma izgubila sled, prav tako se v zbirki ni ohranila grafika švedskega umetnika Jana Forsberga z naslovom Vojna, upodobitev tihe pretnje preteklosti, ki je na razstavi prejela prvo nagrado. 

Ob predstavitvi Obzornika 62 leta 2015 je bilo delo Vojna najdeno in kupljeno za 77,94 dolarja in vrnjeno v zbirko galerije v Slovenj Gradcu. A še vedno sta ostali izgubljeni deli Družina in Delavec. Za delom Družina je ostala le petcentimetrska črno-bela reprodukcija v razstavnem katalogu. Odsotnost podobe postavlja vprašanji, kakšni sta bili ti podoba delavca in družine in kakšni bi lahko bili danes, ko je z zemljevida izbrisana Jugoslavija in se briše Sirija. Je opozarjala na prihodnost ali je kazala na včeraj? O teh vprašanjih razmišlja tudi Obzornik 62–Družina in delavec, ki prepleta elemente dokumentarnega, eksperimentalnega in esejističnega filma.

Letos, štiri leta po nastanku Obzornika 62, so grafiko Družina Mahmouda Hammada našli, in sicer v Jordaniji. Delo Družina je nekdo preimenoval v Izgnano družino. Za 5000 dolarjev je bila kupljena in vrnjena v zbirko galerije v Slovenj Gradcu.

Razstava Osrečite sebe in družino vzporeja te časovne fragmente preteklosti in sedanjosti, da bi v svetu, ki je vse bolj podoben »brezsvetju«, ustvarili novo izkušnjo in mu poiskali »ustreznejšo« podobo.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Andreja HribernikUmetnica: Nika AutorBesedilo: Andreja HribernikObzornik 62–Družina in delavec–Obzorniška fronta: Nika AutorGlasba: Matevž KolencGlas: Pia NikoličPrevod: Maja LovrenovAvtorji besedil zloženke Obzorniški Okruški–Obzorniška fronta: Nace Zavrl, Andrej Šprah, Andreja Hribernik, Nika AutorZloženko je uredila: Andreja HribernikLektura: Mojca HudolinPrevod: Antonija TodičLektura angleškega jezika: Jeff BickertOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Spletna stran umetnice

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se