Ljubljana
MGML
Polonca Lovšin

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Polonca Lovšin

Gibanje za javni govor

10. 8. 2021–8. 9. 2021

Razstava Gibanje za javni govor umetnice Polonce Lovšin je prva postavitev istoimenskega projekta v galerijskem prostoru. Gre za projekt v trajanju, ki začasno zavzame javni prostor v urbanem okolju in udeležence spodbuja h komunikaciji in skupni akciji.

Bistveni konstitutivni element te interaktivne kinetične začasne javne skulpture je gibanje, ki na povsem ekološki način, s fizičnim poganjanjem koles, proizvaja električno energijo in omogoča delovanje mikrofona na govorniškem odru. Proizvajalci energije in govorci ter ne nazadnje tudi poslušalci so v neprestani interakciji, saj drug brez drugega niso slišani oziroma poslušani.

Kolektivnost in sodelovanje sta ključni komponenti projekta, katerega sedem faz – od leta 2015 do danes – je prikazanih skozi dokumentarno gradivo, besedila in kolaže v katalogu projekta. Sedem na razstavi prikazanih kolažev je namreč v prvi vrsti nastalo za katalog, njihove reprodukcije so nekakšen povezovalni vizualni element in komentar umetnice na vsako izvedeno fazo, originale pa bo moč videti v galerijskem prostoru.

Na razstavi je poleg kolažev prikazan tudi izbor dokumentov iz preteklih izvedb Gibanja za javni govor, njen osrednji element pa je vsekakor katalog, v katerem so v kronološkem zaporedju predstavljene vse izvedbe projekta, z uvodnima besediloma Urše Jurman in Helen Stratford, s fotografskim materialom, prispevki v obliki seznamov točk programa in udeležencev ter s pesmimi in vsebino recitalov nastopajočih.

Razstava je tako nekakšen povod za knjižno obliko zapisa in ovrednotenje umetniškega projekta, ki je svojo premierno predstavitev doživel v Mariboru, zadnjo pa v Ljubljani, v okviru niza dogodkov pred odprtjem Cukrarne. Z izvedbo projekta v okviru predprograma Cukrarne smo namreč želeli vzpostaviti komunikacijo z okoliškimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi ter prihodnje odjemalce naših vsebin povabiti k sodelovanju in refleksiji o poslanstvu novega prostora za sodobno umetnost. V ta namen smo odprli za mlade pomembne teme, kot sta družbena soodvisnost in odgovornost ter vloga mladih v spodbujanju razprave o naravovarstvenih temah. V sodelovanju z ravnatelji in predmetnimi učitelji smo pripravili osnovno temo in naslov dogodka – Kam se vrti ta svet?, učenci in učenke bližnjih srednjih šol in dijaških domov pa so se predstavili z recitali, branjem poezije, plesnimi in glasbenimi točkami ter drugimi oblikami nastopov.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka GregoričUmetnica: Polonca LovšinBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se