Ljubljana
MGML

Tihomir Pinter: Kemija podobe, vodstvo in pogovor

Po retrospektivni razstavi fotografij Tihomirja Pinterja vas bodo vodili kustosinji in avtor razstave. Po vodstvu, ob 17.00, sledi pogovor "(Analogna) fotografija in umetnost", na katerem bodo svoje poglede soočili umetnostni zgodovinar in likovni kritik, Aleksander Bassin, ter fotografa Tihomir Pinter in Boris Gaberščik.

Nedelja
4
Mar 2018
Čas: 16:30
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Tihomir Pinter: Kemija podobe, vodstvo in pogovor
© Andrej Peunik/MGML

Aleksander Bassin sodi med vodilne slovenske publiciste s področja kritike sodobne likovne umetnosti in fotografije, s svojim kuratorskim delom pa je pomembno sooblikoval domače kulturno-umetniško prizorišče. S Tihomirjem Pinterjem sta se srečala v številnih skupnih fotografskih projektih; najintenzivneje pa sta se njuni poti prekrižali v skupni želji, pregledno predstaviti slovenske likovne ustvarjalce, saj sta soavtorja kar treh monografskih knjižnih publikacij: Umetnik v ateljeju (1984), Umetniki v ateljeju (2008) in Atelje in umetniki (2012), kjer je Bassin prispeval besedila in intervjuje, Pinter pa fotografske upodobitve umetnikov v njihovih ateljejih. 

Sogovornikoma, vajenima dialoga na temo fotografije in umetnosti, se bo pridružil Boris Gaberščik, fotograf, ki je še eden redkih slovenskih avtorjev, dosledno zavezanih izražanju v črno-beli analogni fotografiji. Ustvarja jo z velikoformatno kamero in, prav tako kot Pinter, do popolnosti dovrši v lastni temnici. Boris Gaberščik je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada za svoji zadnji dve seriji fotografskih tihožitij, s Tihomirjem Pinterjem pa ravno v tem trenutku pripravljata skupen razstavni projekt. 

Ned
28
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se