Ljubljana
MGML

Mag. Miha Pavšek: Ledeniki - neposredni kazalci podnebnih sprememb pred domačim pragom

v sklopu cikla Geografske podobe podnebnih sprememb, Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU

Mag. Miha Pavšek se ukvarja z raziskavami s področja fizične geografije, zlasti z naravnimi nesrečami, med drugim pa sodeluje pri rednih letnih meritvah in raziskavah ledenikov pod Triglavom in Skuto. Na predavanju bo spregovoril o tem, kako zaradi podnebnih sprememb izginjajo tudi zadnji ostanki slovenskih ledenikov.

Sreda
16
Feb 2022
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Mag. Miha Pavšek: Ledeniki - neposredni kazalci podnebnih sprememb pred domačim pragom
© osebni arhiv

Posledice podnebnih sprememb v slovenskih Alpah se kažejo predvsem v občasno prekinjenem krčenju ledeniških zaplat, sicer pa večino časa v tanjšanju in manjšanju teh zaplat, v krajši in količinsko manj izdatni dostopnosti vodnih virov, preobljudenostjo nekaterih gorskih območij v času poletnih vročinskih valov, višanju gozdne in drevesne meje, premiku nekaterih rastlinskih in živalskih vrst ter drobnice v višje lege, daljši dobi rasti , krajši smučarski in turnosmučarski sezoni, večji eroziji nekdaj stalno zamrznjenih tal ter v pogostejših in številčnejših skalnih odlomih in podorih ter redkejših, a po obsegu nič manjših snežnih plazovih, kot smo jih poznali nekoč.

V zadnjih desetletjih močno upadata tudi obseg in debelina večine alpskih in svetovnih ledenikov; v Alpah se je v tem času njihova skupna površina zmanjšala za več kot tretjino. Krčenje ledenikov je naravno, zaradi človeka tudi precej pospešeno dogajanje. Zato je zdaj, bolj kot za morebitno žalovanje, čas za ozaveščanje, da smo morebiti zadnja generacija, ki ima še možnost in priložnost njihovega opazovanja nad domačim pragom.


Število mest za predavanje je omejeno. Rezervacije sprejemamo na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10:00–18:00) ali preko maila galerija.jakopic@mgml.si.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se