Ljubljana
MGML

Dr. Blaž Komac: Naši pogledi na naravo od varovanja okolja do prilagajanja na podnebne spremembe

v sklopu cikla Geografske podobe podnebnih sprememb, Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU

Na zadnjem predavanju iz cikla Geografske podobe podnebnih sprememb bo dr. Blaž Komac predstavil spremembe v pogledih na naravo v zadnjih desetletjih. Raziskovalec je izpeljal že več nacionalnih in mednarodnih projektov, na temo fizične geografije in naravnih nesreč pa je napisal več sto člankov in drugih del.

Torek
5
Apr 2022
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
osebni arhiv
osebni arhiv © Matija Komac

Prvo dobo zaznamuje stalno nasprotje med prizadevanji za varovanje okolja in razvojem, ki so ga različno pojmovali in utemeljevali. Glede varstva okolja je bila Slovenija povsem v koraku z dogajanjem drugod po svetu, podlaga za "razvoj" je bila najprej utemeljena z lokalnim, v zadnjem času pa se preusmerja na globalno, kot so podnebne spremembe.

Argumenti "za" in "proti" različnim ukrepom ne upoštevajo dejstva, da podnebne spremembe povzročajo nove procese, intenzivirajo druge procese ali pa se povezujejo na doslej neznane načine – kot je na primer vpliv snežnih plazov na poplave ali pa mraza in žleda na električno omrežje. Naravni procesi, za katere smo v preteklosti mislili, da jih dobro poznamo, na nov način vplivajo na nas, to pa bo zahtevalo nove načine ukrepanja.


Rezervacije sprejemamo na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10:00–18:00) ali preko maila galerija.jakopic@mgml.si.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se