Ljubljana
MGML

Od blizu: Predavanje novinarke Cyrille Cartier o položaju gledalca znotraj podobe

V sklopu razstave Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira vas v petek, 3. junija, ob 18.00 vabimo na predavanje na Hrvaškem živeče novinarke Cyrille Cartier z naslovom Spol, nasilje in videnje: Gledalec znotraj podobe? Predavanje je del programa letošnje študijske skupine Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta.

Petek
3
Jun 2022
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
arhiv Od blizu
arhiv Od blizu © Metod Blejec

Tretje srečanje skupine Od blizu bo zaznamovala tema Aktivizem skozi fotografijo. Cyrille Cartier se bo v tokratnem uvodnem predavanju Spol, nasilje in videnje: Gledalec znotraj podobe? osredotočila na to, kakšna je vloga videnja v kontekstu nenehnega nasilja po svetu, še posebej nasilja na podlagi spola. Spregovorila bo o tem, kako kot medijski potrošniki nasilje in neenakost ohranjamo, ponudila pa bo tudi razmisleke, kako se lahko proti njima borimo.

»Odvračanje pogleda je del samozadovoljstva. Kako pogosto pogledamo stran, tudi ko vidimo? Morda ne vidimo. Imamo možnost, da vidimo, vendar tega ne storimo. Odločimo se, da ne bomo. To počnemo tako pogosto, da se ne zavedamo, da imamo možnost izbire,« je razmišljala Cyrille Cartier.

Osnovne teme predavanja bo povezala z življenjem in delom Letizie Battaglie, katere fotografski opus zaznamujejo moč, nasilje, odpor, upor in čustva. Med drugim se bo predavateljica dotaknila boja velike italijanske fotografinje in fotoreporterke za priznanje njenega dela ter za dostop do podob v primerjavi z moškimi kolegi, njenih večnih prizadevanj za enakost med spoloma ter njenega zavzemanja za vrnitev dostojanstva t.i. žrtve.

Cyrille Cartier je novinarka in mentorica novinarstva, ki se pri svojem delu ukvarja predvsem z vprašanji, povezanimi s spolom. Živela je v različnih državah, med drugim v Iraku in na Kitajskem, ustalila pa se je na Hrvaškem. Je soustanoviteljica hrvaške nevladne neprofitne organizacije za angažirano umetnost Živi atelje DK in koordinatorka projektov No Borders, osredotočenih na vzpostavljanje skupnosti ljudi, ki na Hrvaškem živijo in tistih, ki si v tej državi želijo živeti.


Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vstopnina je 3€.

Rezervacije sprejemamo na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10:00–18:00) ali preko maila galerija.jakopic@mgml.si.

Po uvodnih predavanjih bo program namenjen zgolj vpisanim v študijsko skupino Od blizu.

Ned
31
Mar 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pet
5
Apr 2024
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
7
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
14
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se