Ljubljana
MGML

Odprtje razstave Bojan Radovič: Replika

V torek, 25. oktobra, ob 19.00 vas vabimo v Galerijo Jakopič na odprtje razstave novomeškega fotografa srednje generacije Bojana Radoviča z naslovom Replika.

Torek
25
Okt 2022
Čas: 19:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, družine, študenti, seniorji
iz serije Replika (2005–2022)
iz serije Replika (2005–2022) © Bojan Radovič

Naslov razstave dobro opiše avtorjev razmislek o fotografiji. Replika namreč v sebi nosi potencial raznolikosti, variacije, nadaljnjega raziskovanja in prilagodljivosti, kar fotografu odpira možnosti vedno nove kontekstualizacije.

V skupno 18 predstavljenih serijah se ideja replike manifestira na različnih ravneh. Prva je raven vsebine, pri čemer gre za repliciranje ideje, konceptov, simbolov in znakov.  Druga raven je replika na ravni tehničnega procesa. Preslikave, igre svetlobe in senc ter mojstrski prehodi med nosilci in tehnikami avtorju omogočajo doseganje novih pojavnosti fotografije z vidnimi vmesnimi koraki procesa. Tretjo raven medtem predstavljajo t. i. hommagi. Gre za samostojna, novonastala dela, ki v motiviki ali tehniki spominjajo na umetniška dela avtorjev, ki jih kot umetnik posebej ceni ali ga tako intrigirajo, da jim posveča lastni ustvarjalni razmislek.

V Radovičevem opusu je posebej zanimiva tudi prisotnost duha Japonske, dežele skrajne (vizualne) občutljivosti in obzirnosti, hkrati pa konvencionalne rigidnosti in strogo predpisanih družbenih norm.

Replika izpostavlja najpomembnejša ustvarjalna snovanja, ki so Radovičevo fotografsko pot izrazito zaznamovala in dopuščajo vedno novo preizpraševanje materialnih, tehnoloških, formalnih in teoretskih postulatov fotografije. Razstavo spremlja tudi obsežna monografija.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se