Ljubljana
MGML

Cianotipija: Vikend fotografska delavnica za odrasle

s profesionalnim fotografom Matevžem Paternostrom

V družbi izkušenega fotografa se preizkusite v fotografski tehniki, imenovani cianotipija, in izdelajte svoj fotogram brez uporabe fotoaparata. Pridružite se nam na dvodnevni vikend delavnici v petek in soboto 15. in 16. 9. 2023 v Galeriji Jakopič.

Petek
15
Sep 2023
Čas: 17:00–19:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli
Izdelki z delavnice cianotipije za odrasle, 2023
Izdelki z delavnice cianotipije za odrasle, 2023 © Julija Hoda / MGML

Profesionalni fotograf Matevž Paternoster vas bo na dvodnevni delavnici uvedel v cianotipijo, staro ročno tehniko izdelave fotografij, ki je ime dobila po značilni modri barvi. Postopek cianotipije temelji na oksidaciji železovih soli, pri čemer je ključna voda. Včasih so s pomočjo te tehnike tiskali celo znamke in denar.

Na delavnici boste spoznali, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Vabimo vas, da v sproščenem vzdušju osvojite nova znanja in ustvarite fotogram, ki si bo zagotovo zaslužil častno mesto na vaši steni ali omarici!

Časovnice izvedbe:
- petek, 15. septembra, od 17. do 19. ure: predstavitev tehnike cianotipije in postopka izdelave fotograma ter priprava za izvedbo sobotnega praktičnega dela delavnice
- sobota 16. septembra: od 10. do 13. ure: izdelava vaših unikatnih fotogramov

Vikend delavnica je namenjena udeležencem, starejšim od 15 let. 
Sprejmemo do 10 udeležencev.
Cena: 25 € / osebo

Obvezne prijave do zapolnitev mest sprejemamo do torka, 12. 9. 2023, na prijava@mgml.si


Matevž Paternoster (1979) je fotograf, ki je več let deloval kot samozaposlen v kulturi. Njegova dela zasledimo predvsem na področju komercialne naročniške in muzejske dokumentarne in arhitekturne fotografije ter v samostojnih avtorskih projektih. Svoje delo je predstavil tudi na več fotografskih razstavah doma in na tujem. Poleg fotografskega poklica občasno deluje kot predavatelj in vodi delavnice za otroke in odrasle.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se