Ljubljana
MGML

EU podjetja pod lupo: prisluhnimo ugandskim aktivistom

dogodek v organizaciji Focus - društva za sonaraven razvoj

V ponedeljek, 23. oktobra 2023 ob 18.00 v Galeriji Jakopič gostimo dogodek v organizaciji društva za sonaraven razvoj Focus. Aktivista iz Ugande Maxwell Atuhura in Nicholas Omonuk Okoit bosta v pogovoru, ki ga bo moderirala predsednica društva Živa Kavka Gobbo, iz prve roke spregovorila o izkušnjah v boju proti uničujočim dejavnostim mednarodnih korporacij v svojih skupnostih. Vabljeni!

Ponedeljek
23
Okt 2023
Čas: 18:00–19:30
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
EU podjetja pod lupo: prisluhnimo ugandskim aktivistom

Maxwell Atuhura in Nicholas Omonuk Okoit oba aktivno sodelujeta pri zaščiti pravic ljudi, ki jih je prizadelo francosko naftno podjetje Total Energies. Gre predvsem za projekta Tilenga (črpanje nafte sredi naravnega parka) in EACOP (velikanski naftovod), ki sta povzročila množične prisilne selitve v Ugandi in Tanzaniji.

Več deset tisoč ljudem je bila v celoti ali delno odvzeta zemlja, še preden so prejeli kakršnokoli odškodnino. Z odvzemom obdelovalne zemlje so družine izgubile vir hrane, vode, domovanja, pa tudi pravice do šolanja, saj si ga brez obdelovanja zemlje zaradi pomanjkanja virov dohodka ne morejo privoščiti.

Skupaj z organizacijami, s katerimi v vseevropski kampanji Justice is Everybody's Business sodeluje tudi Focus, zahtevamo močno zakonodajo EU o dolžni skrbnosti v podjetjih, ki bi lahko pomagala zaščititi ljudi in planet in o kateri ravno sedaj potekajo pogajanja, tudi s slovenskimi odločevalci.

Močna zakonodaja je potrebna, da se tovrstni primeri ne bi dogajali oz. bi oškodovanci lahko preko sodnih poti prišli do povračila odškodnin. Trenutno žal temu ni tako, zato podjetja to izkoriščajo in v zasledovanju svojih dobičkov teptajo človekove pravice in okolje.

O govorcih:
Maxwell Atuhura je kmet, ribič in goreč zagovornik človekovih pravic iz Buliise v Ugandi.
Nicholas Omonuk Okoit je študent in aktivist organizacij End Fossil Occupy Uganda, Rise Up Movement in Fridays For Future MAPA. Skupaj se borita za pravičnost in odgovornost EU podjetij.

Pogovor bo moderirala Živa Kavka Gobbo. Vstopnine ni.


Focus, društvo za sonaraven razvoj je samostojna, nevladna, nepolitična in nepridobitna okoljska organizacija, ki deluje na področju podnebnih sprememb. S svojim delom in zgledom želijo pokazati, da je lahko vsak od nas okoljsko in družbeno odgovoren. Pri Focusu svoje delo osredotočajo na teme: podnebje, energija, mobilnost, globalna odgovornost in potrošnja ter odrast. V okviru teh tem organizirajo različne dogodke, izvajajo kampanje in praktično orientirane projekte, ozaveščajo javnost, spremljajo, analizirajo in se vključujejo v procese odločanja in oblikovanja politik, sodelujejo z različnimi deležniki in redno komunicirajo z mediji. Njihovo delo poteka na lokalni, na nacionalni in na mednarodni ravni ter na ravni EU.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se