Ljubljana
MGML

Uradno odprtje razstave Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950

v sredo, 15. novembra 2023, ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana

Galerija Jakopič se v skladu s svojim poslanstvom – ne le raziskovati sodobno slovensko in mednarodno fotografijo, temveč tudi pisati njeno zgodovino – v povezavi z Mestnim muzejem Ljubljana pridružuje razstavi Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950. Medtem ko so v muzeju predstavljene slikarke in kiparke, v Galeriji Jakopič pozornost namenjamo arhitektkam in fotografinjam. Lepo vabljeni na uradno odprtje razstav v Mestni muzej Ljubljana, ki bo v sredo, 15. novembra 2023, ob 19. uri.



Sreda
15
Nov 2023
Čas: 19:00–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana, Galerija Jakopič
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Otroci berejo Ciciban, Pelikanov atelje, Muzej novejše zgodovine Celje
Otroci berejo Ciciban, Pelikanov atelje, Muzej novejše zgodovine Celje

Prvi del razstave v galeriji, posvečen arhitektkam, se tesno povezuje s slikarkami in kiparkami kot likovnimi umetnicami, sklop o fotografinjah pa zaznamuje predvsem prizadevanje za prvo, kar se da celostno, združitev posameznih obravnav predhodnih raziskovalcev in skrbnikov zbirk v preteklih desetletjih. S tem želimo postaviti temelje ne le za enakovredno obravnavo umetnic, temveč tudi za fotografijo, ki si je skozi pretekla obdobja le stežka priborila status avtonomne zvrsti likovne umetnosti.

Vabljeni na ogled razstave Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 na obe lokaciji MGML, sproti pa na naših spletnih straneh spremljajte tudi, kaj vam nudi pester spremljevalni program.

Začasno razstavo o slovenskih umetnicah bo do konca leta pospremil tudi razstavni katalog. V kolikor si želite zagotoviti svoj izvod že vnaprej, nam povpraševanje javite na prijava@mgml.si.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se