Ljubljana
MGML

Cianotipija: Jesenska vikend fotografska delavnica za odrasle

s profesionalnim fotografom Matevžem Paternostrom

Ste opazili, kako si narava nadeva ognjene barve? Predramite svojo kreativnost, zaznamovano s toplimi barvami, jesenskimi plodovi in prvimi skodelicami čaja. V Galeriji Jakopič vas vabimo, da si vzamete vikend zase in se v družbi izkušenega fotografa preizkusite v analogni fotografski tehniki, imenovani cianotipija. Na vikend delavnici, ki bo potekala v petek in soboto, 4. in 5. oktobra 2024, boste izdelali svoj značilno modri fotogram brez uporabe fotoaparata. Pridružite se nam pri osvajanju čarobne fotografske tehnike, v navdih pa naj vam bo pomirjujoča jesen.

Petek
4
Okt 2024
Čas: 17:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Cianotipija: Jesenska vikend fotografska delavnica za odrasle

Profesionalni fotograf Matevž Paternoster vas bo na dvodnevni delavnici uvedel v cianotipijo, staro ročno tehniko izdelave fotografij, ki je ime dobila po značilni modri barvi. Postopek cianotipije temelji na oksidaciji železovih soli, pri čemer je ključna voda. Včasih so s pomočjo te tehnike tiskali celo znamke in denar.

Na delavnici boste spoznali, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Vabimo vas, da v sproščenem vzdušju osvojite nova znanja in ustvarite fotogram, ki si bo zagotovo zaslužil častno mesto na vaši steni ali omarici!

Časovnice izvedbe:
- petek, 4. oktobra 2024: od 17. do 19. ure: predstavitev tehnike cianotipije in postopka izdelave fotograma ter priprava za izvedbo sobotnega praktičnega dela delavnice
- sobota, 5. oktobra 2024: od 10. do 13. ure: izdelava vaših unikatnih fotogramov

Vikend delavnica je namenjena udeležencem, starejšim od 15 let. 
Sprejmemo do 12 udeležencev.
Cena: 40 € / osebo

Obvezne prijave do zapolnitev mest sprejemamo do petka, 27. 9. 2024, do 12. ure, na prijava@mgml.si


Matevž Paternoster (1979) je fotograf, ki je več let deloval kot samozaposlen v kulturi. Njegova dela zasledimo predvsem na področju komercialne naročniške in muzejske dokumentarne in arhitekturne fotografije ter v samostojnih avtorskih projektih. Svoje delo je predstavil tudi na več fotografskih razstavah doma in na tujem. Poleg fotografskega poklica občasno deluje kot predavatelj in vodi delavnice za otroke in odrasle.
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič na Ljubljana Art Weekend 2024 • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
26
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
2
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
9
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se