Ljubljana
MGML

"Photographic Histories in Central and Eastern Europe"

"Photographic Histories in Central and Eastern Europe: Practices, Circulation and Legacies" (Zgodovine fotografije v srednji in vzhodni Evropi: Prakse, razširjenost in zapuščina) je tretja v nizu mednarodnih konferenc, ki se je začel leta 2016 v Varšavi z namenom razvijanja in spodbujanja interdisciplinarnih študij fotografije in njene zgodovine v regiji.

Četrtek
10
Maj 2018
Čas: 10:00–14:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
"Photographic Histories in Central and Eastern Europe"

V srednji in vzhodni Evropi fotografijo tako profesionalni kot amaterski fotografi od samih začetkov uporabljajo za beleženje vseh vidikov življenja. Fotografija torej pripomore k širjenju in snovanju znanja o regiji in njenih prebivalcih, pa tudi o preostalem delu sveta. Kljub osrednji vlogi, ki jo ima v raznolikih socio-kulturnih okoljih srednje in vzhodne Evrope, je njena zgodovina v tem delu Evrope še vedno premalo raziskana.

Leta 2018 si prizadevamo krepiti razumevanje mehanizmov in realnosti, ki so spodbudili razvoj lokalnih fotografskih praks in njihovih povezav z uporabo fotografije drugod. Želimo si tudi širiti znanje o družbenih in kulturnih navadah, ki so okrepile razširjenost in zapuščino fotografij v vseh obdobjih zgodovine tega medija v regiji. Predlagani prispevki se lahko nanašajo na širok razpon povezanih tematik, ki vključujejo, niso pa omejene na: 

  • zgodovino in trenutno stanje fotografskih zbirk/arhivov, priložnosti, ki jih predstavljajo, in izzive, s katerimi se srečujejo,
  • zgodovino in trenutno stanje lokalnih raziskovalnih praks in akademskih diskurzov o fotografiji (raziskovalna področja, teorija in metodologija),
  • razširjenost fotografij in fotografskih podob v javnih in zasebnih sferah ter njihov vpliv na kolektivno domišljijo v srednji in vzhodni Evropi (npr. raba fotografije v umetnosti, medijih, politiki itd.).

Konferenca bo potekala 8., 9. in 10. maja v Mestnem muzeju Ljubljana; v angleškem jeziku.
Rok za prijavo je 30. april 2018.
Več informacij o konferenci najdete na tej povezavi, program tukaj, prijavni obrazec pa tukaj.


Osrednja govornika: dr. Marianna Michałowska (Univerza Adam Mickiewicz, Poznań) in dr. Ilija Tomanić Trivundža (Univerza v Ljubljani)
Organizacijski in svetovalni odbor: Marta Ziętkiewicz (Liber pro Arte, Varšava), Gil Pasternak (PHRC, Univerza De Montfort, Leicester), Ewa Manikowska (Poljska akademije znanosti, Varšava), Petra Trnková (Institut za umetnostno zgodovino Češke akademije znanosti, Praga), Eva Pluhařová-Grigienė (neodvisna raziskovalka) in Marija Skočir (Muzej in galerije mesta Ljubljane)
Organizacija: Muzej in galerije mesta Ljubljane v sodelovanju z Liber pro Arte (Varšava), Institutom za umetnostno zgodovino Češke akademije znanosti (Praga), Institutom za umetnost Poljske akademije znanosti (Varšava) in Raziskovalnim centrom za zgodovino fotografije Univerze De Montfort (Leicester)
Konferenco so podprli: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Mestna občina Ljubljana in Češka akademija znanosti v okviru Strategije AV21

Čet
25
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
28
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se