Ljubljana
MGML

Fotografija na kavču: Ženske za objektivom in pred njim

Pogovor o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in skozi fotografijo

Fotografija na kavču 2018, na temo ženske za objektivom in pred njim, ponovno odpira razmislek o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in o načinih reprezentacije žensk skozi fotografijo. Sodelujejo: mag. Meta Krese, dr. Jasna Podreka, dr. Svetlana Slapšak, Nada Žgank.

Četrtek
14
Jun 2018
Čas: 17:00–19:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Reklama za Kodak Brownie, 1960
Reklama za Kodak Brownie, 1960 © Arhiv Kodak

Razmislek se nanaša na aktualno družbeno klimo, kjer naraščata vsesplošna mizoginija in protifeministični govor, in prinaša poskus kritične refleksije sprememb, ki jih krojijo vedno številnejše pobude in gibanja proti diskriminaciji in ponovno obujenemu omejevanju žensk.

Po eni strani bomo osvetljevali dileme, s katerimi se soočajo fotografinje znotraj fotografskega poklica; kaj so njihove prednosti in slabosti; zakaj se za poklic fotoreporterke še vedno odloča tako malo žensk; kako se lotevajo svojih projektov in kakšno mesto v njih zasedajo ženske. Na drugi strani pa nas bo zanimalo, kakšne so danes v javnosti prevladujoče fotografske reprezentacije žensk in kaj nam sporočajo. Spregovorili bomo o vlogi fotografije pri sooblikovanju in razširjanju spolne neenakosti, o tem, kaj utrjuje stereotipne predstave o družbeni vlogi žensk in deklet, ter o tem, kako fotografije vplivajo na podobo in samopodobo žensk in deklet in kaj lahko t. i. ženski pogled znotraj fotografije prispeva k danes ponovno aktualnemu družbenemu boju.

V času razbohotenega populizma je ponovni razmislek o emancipatorni moči fotografske podobe nujen in neodložljiv. Potreben je razmislek o aktualizaciji različnih alternativnih reprezentacij, ki bi presegale stereotipne predstave, ne pa jih zgolj razširjale. O fotografijah torej, ki ne bi bile zgolj še eden od mehanizmov kapitalizma, temveč bi imele potencial osvoboditve iz primeža prevladujoče potrošniške, individualistične, proti vsemu sovražne in vase zaverovane kulture. Nujen je premislek o fotografskem zavzemanju z dolgoročnejšim učinkom – v smeri spreminjanja vse bolj okostenelega in ozkosrčnega prevladujočega mišljenja.


Sodelujejo: mag. Meta Krese, novinarka in fotografinja, dr. Jasna Podreka, sociologinja, asistentka in raziskovalka na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, dr. Svetlana Slapšak, kritičarka, antropologinja in doktorica antičnih študij ter Nada Žgank, fotografinja; pogovor moderira mag. Jasna Jernejšek, kuratorka in kritičarka.
Pogovor pripravljamo v sodelovanju z zavodom Membrana (revija Fotografija). 

Ned
31
Mar 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pet
5
Apr 2024
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
7
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
14
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se