Ljubljana
MGML

Potapljanje na vdih: lov na rekorde ali način spoznavanja sebe?

Spust v globino s Samom Jerankom

Letošnje leto je bilo eno najuspešnejših za slovenske tekmovalce prostega potapljanje oz. potapljanje na vdih, saj so nizali izjemne uspehe tako v morju kot v bazenu. Samo Jeranko, mednarodno priznani tekmovalec in inštruktor prostega potapljanja, vam razkril zakulisje prestižnih mednarodnih tekmovanj v prostem potapljanju. Z vami bo delil tudi vtise z letošnjega svetovnega prvenstva na Bahamih in v Turčiji, kjer je osvojil bronasto medaljo.

Sobota
24
Nov 2018
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Samo Jeranko med potopom v Deanovo brezno
Samo Jeranko med potopom v Deanovo brezno © Apnea

Prosto potapljanje je ena najstarejši človeških aktivnosti. Sobivanje z naravo je ljudstva ob morju prisililo k raziskovanju globin, kjer so našli pomemben vir preživetja. Potapljanje na vdih danes zajema številne aktivnosti, katerim je skupno plavanje oz. potapljanje pod morsko gladino brez uporabe dihalnih apartov. V zadnjih letih še posebej privlačna postajajo tekmovanja v prostem potapljanju. Številni potapljači vsakodnevno presegajo globine, ki so do nedavnega veljala za nedostopne. 

Z napredkom športne znanosti in poglobljenim razumevanjem fiziologije delovanja človeka smo ljudje sposobni pod vodo zdržati mnogo več kot bi si sprva lahko predstavljali. Tako smo priča izjemnim potopom, tudi takim preko 200 m globine. A ne glede na športni duh in željo po novih rekordih, potopi niso le brezglavo doseganje globin. Mnogi jih opisujejo kot posebno doživetje, kjer se najprej potopimo vase in šele nato v globino. Prav ta prisotnost mentalnega vidika daje temu športu še poseben čar in širino.

Samo Jeranko, eden najglobljih apneistov na svetu, je lastnik 17-ih državnih rekordov, nosilec treh odličij iz svetovnih prvenstev in osmi najgloblji zemljan v disciplini prosti potop (106 m).

Vstop na predavanje je prost. Lepo vabljeni, da se z nami spustite v globino!

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se