Ljubljana
MGML

Stefan Doepner in Borut Savski: Cirkulacija2 – uvod v praktikum

ALUO uho

V Galeriji Jakopič gostimo ALUO uho, predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, ki jih prireja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Tokratni dogodek, na katerem bosta Stefan Doepner in Borut Savski predstavila iniciativo in kolektiv Cirkulacija 2, bo izjemoma v Projekcijski dvorani Mestnega muzeja Ljubljana.

Petek
15
Mar 2019
Čas: 13:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Stefan Doepner in Borut Savski: Cirkulacija2 – uvod v praktikum

Ker je Cirkulacija 2 prvotno imenovana kot iniciativa, bo identifikacija objekta potekala na nivoju razlage bistvenih smislov, ki so bili prisotni pri posameznikih (in v zraku / tistem duhu časa), ko so se leta 2007 odločili, da je vredno ustvariti tak socialno-umetniški ojačevalec, kot je Cirkulacija 2. Drugotni naziv je kolektiv, kar pomeni sestavek posameznikov, ki vodijo skupno platformo na razmeroma enakopraven način – estetsko pa se združijo modularno.

Od drugih nazivov, ki so jih Cirkulaciji 2 polagali v usta drugi, je morda še najmanj posrečena oznaka "band". V neki zloglasni mapi povezav znotraj lokalne scene pa se je pokazala še oznaka "hipiji", kar z drugimi besedami menda pomeni kolektivisti, verjetno pa cilja tudi na nekatere utopije, ki jih je slovenska umetnost z NSK na čelu sredi osemdesetih zavrgla v korist ekonomsko bolj ustreznih modelov "prijateljstev".

Ker gre torej za modularno sestavljanko posameznikov, bosta Stefan Doepner in Borut Savski vsak s svoje strani (nemške in slovenske) predstavila njune umetniške poti, vzore/ reference, nekatere najbolj pomembne projekte, estetske odločitve in spoznanja, ki sta jih potem nadaljevala tudi znotraj Cirkulacije 2.

Cirkulacijo 2 bosta potem predstavila prek dveh vzporednih načinov: strukturnega in estetskega oziroma pripravljalno produkcijskega in izvedbeno produkcijskega. Oba principa sta sicer stalno povezana in prepletena. Osnovna determinanta je živa umetnost, real-time art, zavračanje okostenelih formatov, neprestan (tehnološko-umetniški in samoizobraževalni) razvoj ter transdisciplinarni – oziroma post-disciplinarni pristop – kar pomeni, da se meje med estetskimi polji / orodji brišejo.

Kitaristu ni dovolj kitara, ampak se priklopi tudi na računalnik, s katerim poganja real-time video, slikar pa prav tako uporablja generiranje digitalne slike, s katerim razširi slikarsko razstavo na dogodek / performens. In seveda obratno: intermedijski umetnik s pomočjo robota zaigra na violončelo, robotska struktura postane sodobna avtonomno mobilna skulptura.  Za vse takšne umetnike širitev njihovega osnovnega polja pripomore k širitvi njihovih estetskih izrazov in končno: k izoblikovanju v avtonomno javno osebnost, ki ne ločuje med umetnostjo in življenjem.


ALUO uho so gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, ki jih Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani prireja že 5. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Čet
25
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
28
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se