Ljubljana
MGML

Ana Peraica: Samoportretiranje v času družbenega nadzora

ALUO uho

V Galeriji Jakopič gostimo ALUO uho, predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, ki jih prireja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Tokratni dogodek, na katerem bo Ana Peraica govorila o samopredstavljanju in samopercepciji,  bo izjemoma v Plečnikovi hiši.

Petek
22
Mar 2019
Čas: 13:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Ana Peraica: Samoportretiranje v času družbenega nadzora

Naši portreti so posneti povsod, vsak dan. Številni so obdelani s kompleksno biometrično analizo, zaradi katere kamere prepoznajo našo ponovno pojavitev, analizirajo pa tudi marsikatere bolj zapletene informacije. Kot nekoč prstni odtisi, so zdaj naši obrazi postali glavni nosilci informacij; natančno opredeljujejo našo starost, spol, nacionalno identiteto, bližnje sorodnike. Vse je izmerjeno in kvantificirano. Velikokrat tudi preko varljivih iger na socialnih omrežjih, v katerih naše obraze prodamo za minuto zabave.

Kako ta nadzorna fotografija vpliva na našo samopercepcijo in samopodobo? Kakšna je vloga samoportretiranja danes? Na predavanju se bomo poglobili v vprašanja samopredstavljanja, ki presegajo zgolj problematiko aplikacij za olepševanje fotografij. Naša gostja bo govorila o samopercepciji, vezani na družbene tabuje, in načinu, kako kultura selfija subvertira obstoječo.

Dr. Ana Peraica je po diplomi iz umetnostne zgodovine in filozofije na Univerzi v Zagrebu postala raziskovalka likovne teorije na Akademiji Jan Van Eyck v Maastrichtu, kjer je prejela nagrado UNESCO-IFPC. Vzporedno s tem je vpisala triletni doktorski študij smeri kulturna analiza, teorija in interpretacija na ASCA, Univerzi v Amsterdamu, ter zagovarjala svojo doktorsko disertacijo z naslovom Fotografija kot dokaz na Univerzi na Reki. Je avtorica knjig Fotografija kot dokaz (Multimedijalni institut, Zagreb, 2018), Kultura selfija (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2017) in Sub/verzije (Revolver, Berlin, 2009); urednica zbornikov Žena na raskrižju ideologija (Split, Hulu/Vladni Urad za enakopravnost Split, 2007) in Žrtve simptoma - PTSM in kultura (Inštitut za Networked kultur, Amsterdam, 2009). Njeni eseji so redno objavljeni v številnih revijah in časopisih, kot so Springerin, Pavilion, Fotografija, Afterimage in Leonardo. Predava na Donau-Universität Krems v podiplomskih programih vizualnih študij in teorije medijev. Živi in dela v Splitu, kjer vodi tudi družinski fotografski atelje Atelier Perajica.


ALUO uho so gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, ki jih Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani prireja že 5. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se