Ljubljana
MGML

Fotografija na kavču: Victor Burgin

Na letošnjem dogodku "Fotografija na kavču" gostimo britanskega umetnika in vplivnega teoretika Victorja Burgina.

Četrtek
5
Dec 2019
Čas: 18:00–21:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
© Victor Burgin, iz serije Fiction Film, 1991
© Victor Burgin, iz serije Fiction Film, 1991

Njegovemu predavanju Kaj je kamera? Kje je fotografija? bosta sledila predstavitev nove številke revije Fotografija (Kamera in aparat: izbrani spisi Victorja Burgina) ter pogovor z Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu; pogovor bo moderiral Jan Babnik, glavni in odgovorni urednik revije Fotografija. Dogodek bomo zaključili z razprodajo preteklih številk revije.

Pogovor se bo dotaknil vprašanj, ki jih odpirajo številni Burginovi eseji – od vprašanj razlik med dokumentarno in umetniško fotografijo ter njunima družbenima vlogama, vprašanja, kaj je sodobna kritična umetnost, do vprašanj o tem, kaj danes pomeni »razumeti fotografijo«, s katerimi pojmi in pristopi jo skušamo dešifrirati (psihoanalitična semiotika, vizualna retorika, nezavedno, skopofilija, aparat, fetišizem, pogled) in kaj je njena vloga v sodobnosti. V Burginovih delih se nenehno prepletajo pojmi umetnosti, družbe, politike, fotografije in nezavednega – vse tisto, kar strnjeno povzema tudi naslov njegovega predavanja Kaj je kamera? Kje je fotografija?


Predavanje in pogovor bosta v angleškem jeziku. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z zavodom Membrana (revija Fotografija).

Vstop prost.


Victor Burgin (1941) se je rodil v Sheffieldu v Angliji, trenutno pa živi in ustvarja v Parizu v Franciji. Doštudiral je na Kraljevi akademiji za umetnost v Londonu leta 1965, pozneje pa je 1967 magistriral na univerzi Yale. V poznih šestdesetih letih je postal priznan kot konceptualni umetnik in poznan kot politični fotograf levice. Leta 1986 je bil nominiran za Turnerjevo nagrado. Njegovo zanimanje tako za konceptualno kot materialno plat projektov ga je privedlo do edinstvenega in inovativnega pristopa k fotografiji, s kombiniranjem besedila in podobe, digitalnim videom in tudi 3D-modeliranjem. Vse te različne forme so v njegovih delih sredstvo za raziskovanje materialnosti samega medija. Kot "politični fotograf" se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začel osredotočati na medsebojno delovanje podob in besedila, v devetdesetih letih pa se je usmeril k digitalnim sredstvom, da bi nadaljeval svoje raziskave politike, filozofije in psihoanalize. Leta 1982 je uredil Thinking Photography, prelomno knjigo za razumevanje fotografije, v kateri so poleg njegovih člankov med drugim objavljeni tudi spisi Allana Sekule in Johna Tagga. Je avtor številnih člankov o umetnosti (filmu, fotografiji in arhitekturi), napisanih skozi prizmo semiotike in psihoanalitske teorije (velika večina jih je objavljena v leta 2018 izdani knjigi The Camera: Essence and Apparatus). Dejaven je na teoretskem in umetnostim področju – svoja dela je predstavil na številnih razstavah. Nekatere izmed njegovih nedavnih samostojnih razstav so: Some Cities, Galerie Thomas Zander, Köln (2017); Voyage to Italy, Kaiser Wilhelm Museum, Krefeld (2017–2018) in Prairie, Neubauer Collegium for Culture and Society, Chicago. Sodeloval je tudi pri številnih skupinskih razstavah: Conceptual Art in Britain 1964–1979, Tate Britain, London (2016); Trapping Lions in the Scottish Highlights, Aspen Art Museum, Aspen (2013); Spirits of Internationalism: 6 European Collections, 1956–1986, Van Abbemuseum, Eindhoven (2012). Njegovo delo je vključeno v zbirke Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku, britanske galerije Tate, Walkerjevega centra za umetnost in v Umetniško zbirko British Council.

Najnovejša knjiga Victorja Burgina je dostopna na https://afterlife.victorburgin.eu/.

Ned
2
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
9
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se