Ljubljana
MGML

Katherine Hepworth: Etična vizualizacija, strategija za temne čase

ALUO uho

V Galeriji Jakopič tudi v študijskem letu 2019/20 gostimo ALUO uho, predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, ki jih prireja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Na prvem predavanju nove, že 6. sezone, gostimo oblikovalko vizualnih komunikacij, raziskovalko etične vizualizacije in profesorico vizualnega novinarstva dr. Katherine Hepworth.

Petek
15
Nov 2019
Čas: 13:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Katherine Hepworth: Etična vizualizacija, strategija za temne čase

V svojem predavanju bo dr. Hepworthova vizualizacijo podatkov umestila v trenutno globalno ozračje politične razklanosti in naraščajočega nezaupanja v strokovno znanje. S tem ko se humanitarna in podnebna kriza povečujeta ter soočata z vse večjo polarizacijo in širjenjem dezinformacij, potreba po verodostojnih in zaupanja vrednih informacijah narašča. Ta potreba uvaja potek dela z etično vizualizacijo (Ethical Visualization Workflow), kot sredstvo, s katerim lahko informacijski oblikovalci prispevajo k boju proti nestrpnosti in nezaupanju v strokovnost.

Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku.


Dr. Katherine Hepworth je izredna profesorica vizualnega novinarstva, vodja raziskovalnega projekta Vizualizacija znanosti (Visualizing Science Project) in ena od vodij Centra za podatke in oblikovanje (Center for Data and Design) na Reynoldsovi šoli novinarstva, University of Nevada, Reno, ZDA. Kot javno angažirana strokovnjakinja raziskuje in oblikuje etične in učinkovite vizualizacije v številnih interdisciplinarnih kontekstih. Njen teoretični pristop je podkovan tudi z znanjem s področja politične teorije. Kot profesionalno oblikovalko vizualnih komunikacij jo motivira cilj, da bi njene raziskave bile prenosljive v gospodarstvo ter lažje dostopne tudi širši laični javnosti.


ALUO uho so gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, ki jih Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

Tor
18
Maj 2021
Predstavitev
Lokacija: Platforma Zoom in Facebook stran @JakopicGalerija • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
19
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
22
Maj 2021
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
23
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
26
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se