Ljubljana
MGML

Robert Sochacki: Projekcije, umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti

ALUO uho

V Galeriji Jakopič tudi v študijskem letu 2019/20 gostimo ALUO uho, predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, ki jih prireja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Na drugem predavanju nove sezone gostimo umetnika, raziskovalca in profesorja dr. Roberta Sochackija.

Petek
22
Nov 2019
Čas: 13:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Robert Sochacki: Projekcije, umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti

Kaj so projekcije, kako se je medij razvijal glede na dostopno tehnologijo in kako vpliva na javni prostor: od analognih diapozitivov preko ulične umetnosti in klubskega VJ-anja do glasbe in sodobnih umetniških festivalov. Na predavanju bo Sochacki naslovil vse te teme in skušal odgovoriti na vprašanje, kako je popularna kultura vplivala na umetnost digitalnih projekcij in kakšen je njen pomen v javnem prostoru, ter na zgodovino rabe projektorja v zadnjih nekaj desetletjih.

Tokratno predavanje je nastalo v koprodukciji s festivalom Svetlobna gverila in bo izvedeno v angleškem jeziku.


Dr. Robert Sochacki se je rodil leta 1971 v Gdansku na Poljskem, kjer živi še danes. Predava na oddelku za slikanje in umetnost v javnem prostoru na Akademiji za likovne umetnosti v Gdansku ter na oddelku za scenografijo na Akademiji za umetnosti in oblikovanje v Vroclavu. Že skoraj 25 let je kot umetnik dejaven na različnih področjih, od scenografije, VJ-anja, performansov in zunanjih projekcij do interaktivnih svetlobnih instalacij. V času doktorskega študija je začel s teoretskim raziskovanjem prepletanja umetnosti v javnem prostoru, svetlobe in gledalca. Pri tem ga najbolj zanima, kaj omogoča umetniku, da ostane v dialogu z gledalcem. Svoje umetniško delo je predstavljal na več različnih mednarodnih festivalih (leta 2018 na festivale LUNA v Leeuwardnu na Nizozemskem, Lichtrouten v Lüdenscheidu v Nemčiji, na svetlobnem festival LUMINA v Cascaisu na Portugalskem, INTERFERENCE v Tunisu v Tuniziji). Vodil je tudi različne delavnice za študente, posvečene novomedijskim umetnostim (v muzeju Wunderkammer v Lüdenscheidu v Nemčiji leta 2019, na delavnici Cultural Heritage v Tunisu v času festivala Interference 2019, na akademski izmenjavi v Vroclavu in Gdansku leta 2016 …). Leta 2018 je vodil mednarodno konferenco in delavnico za študente z naslovom Svetloba kot kreativno orodje v Gdansku. Njegov kolektiv NOKS redno prireja začasne zunanje razstave pod naslovom ON: Javna galerija v javnem prostoru.


ALUO uho so gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, ki jih Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

Tor
18
Maj 2021
Predstavitev
Lokacija: Platforma Zoom in Facebook stran @JakopicGalerija • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
19
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
22
Maj 2021
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
23
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
26
Maj 2021
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se