Ljubljana
MGML

ALUO uho: Marjetica Potrč

Orodja participatorne prakse

V Galeriji Jakopič tudi v študijskem letu 2019/20 gostimo ALUO uho, predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, ki jih prireja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Zaradi pripravljanja prihajajoče razstave sodobne indonezijske družbeno zavzete fotografije bo tokratni dogodek potekal v Plečnikovi hiši.

Petek
6
Mar 2020
Čas: 13:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
ALUO uho: Marjetica Potrč

Predavanje izhaja iz participatorne prakse Design for the Living World programa, ki ga je Marjetica Potrč vodila na Visoki šoli likovnih umetnosti HFBK Hochschule für bildende Künste Hamburg od leta 2011 do 2018. Soweto projekt (2014) predstavi metodologijo prakse, katere orodja so relacijski objekt, ritual prehoda, performativna akcija, označitev teritorija itd. Praksa temelji na sodelovanju in izmenjavi znanja z lokalno skupnostjo. S tem ko preseže modernistični diskurz, se participatorna praksa znajde vzporedno z metodologijo, ki so jo razvile staroselske skupnosti (Amazonija, Nova Zelandija), da bi se ubranile neoliberalnega ekonomskega in socialnega dogovora in posledic kolonizacije. Skupno obema metodologijama je trajnostni razvoj.

Marjetica Potrč je umetnica in arhitektka, ki živi in dela v Ljubljani in Berlinu. Od leta 2011 do 2018 je bila profesorica na HfBK v Hamburgu, kjer je vodila razred participatorne prakse Design for the Living World (Oblikovanje za živi svet). S svojim delom se je predstavila na razstavah po vsej Evropi in ameriški celini, med drugim na Bienalu v São Paulu (1996, 2006, 2020) in v Benetkah (1993, 2003, 2009, 2020); redno razstavlja v berlinski galeriji Nordenhake. Njeni in situ projekti temeljijo na participatornem oblikovanju; med njimi so Dry Toilet (Caracas, 2003), The Cook, the Farmer, His Wife and Their Neighbour (Stedelijk goes West, Amsterdam, 2009), The Soweto Project (9UB, Soweto, 2014) in Of Soil and Water: King's Cross Pond Club (Relay Art Program, King’s Cross, London, 2015). Prejela je številne nagrade in delovne štipendije, med drugim nagrado Hugo Boss (2000) in štipendijo Vera List Center for Arts and Politics Fellowship na The New School v New Yorku (2007).


ALUO uho so gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, ki jih Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024
Ned
19
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se