Ljubljana
MGML

Dr. Tvrtko Jakovina: Od Sukarna do Joka Widoda

Dr. Tvrtko Jakovina, eden največjih poznavalcev sodobne politične zgodovine Indonezije v naši regiji, nam bo na predavanju "Od Sukarna do Joka Widoda" orisal politično dogajanje v Indoneziji: od njene neodvisnosti do sanj o veliki sili.

Četrtek
4
Jun 2020
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Dr. Tvrtko Jakovina: Od Sukarna do Joka Widoda

Dr. Tvrtko Jakovina nam bo predstavil razvoj indonezijske politike znotraj gibanja neuvrščenih, odnos med Titom in prvim indonezijskim predsednikom Sukarnom, vlogo jugoslovanskih veleposlanikov Aleša Beblerja, Franja Knebla in Budimirja Lončarja, vrednote in interese, na katerih je temeljilo sodelovanje Jugoslavije in Indonezije. Predstavil bo svoje videnje dramatičnih sprememb v zgodovini Indonezije: s prevratom leta 1965, ki je povzročil enega največjih pogromov nad delom indonezijskega prebivalstva, Suhartovim vodenjem države od leta 1967 do konca hladne vojne ter političnim dogajanjem v času aktualnega predsednika Joka Widoda.

Predavanje smo pripravili v okviru razstave "Videnje 20/20: Skupnost" in bo potekalo v angleškem jeziku. Upoštevajte priporočila NIJZ. Vstop prost.



Dr. Tvrtko Jakovina je redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer poučuje svetovno zgodovino 20. stoletja, predstojnik podiplomskega študija diplomacije na Univerzi v Zagrebu, gostujoči predavatelj na Istituto per l'Europa centro-orientale e balcanica na Univerzi v Bologni in predavatelj na več doktorskih programih Univerze v Zagrebu. Predaval je tudi na Univerzi v Splitu, na London School of Economics in na univerzah v številnih drugih državah (Poljska, Finska, Slovaška, Francija, Velika Britanija, Švica, Indonezija, Kitajska ZDA …).

Od leta 2010 do leta 2015 je bil član Sveta za zunanjo politiko in mednarodne odnose predsednika Republike Hrvaške Iva Josipovića. Jakovina je podpredsednik Croatian Fulbright Alumini Association, član sveta hrvaško-ameriškega društva, predsednik upravnega sveta Centra za pravo in demokracijo "Miko Tripalo" ter član več strokovnih združenj in uredništev strokovnih publikacij. Njegove članke redno objavljata dnevnik Jutarnji list in tednik Globus. Jakovina je bil od leta 2013 do leta 2016 voditelj televizijske oddaje "Treća povijest" (Tretja zgodovina) na HRT3.

Jakovina je avtor publikacij Socializem na ameriški pšenici (Socijalizam na američkoj pšenici, 2002), Ameriški komunistični zaveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija in ZDA 19451955 (Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945–1955, 2003), Tretja stran hladne vojne (Treća strana Hladnog rata, 2011), Trenutki katarze. Prelomnice 20. stoletja (Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća, 2013) in urednik publikacij Hrvaška pomlad, štirideset let kasneje (Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije, 2012) in Petindvajset let hrvaške neodvisnosti kako naprej? (25 godina hrvatske neovisnosti – kako dalje?, 2017). Jakovina je tudi avtor številnih člankov o zunanji politiki Titove Jugoslavije ter o hrvaški in jugoslovanski zgodovini 20. stoletja.

Jakovina je magistriral iz ameriških študij na Katholieke Universiteit Leuven v Belgiji in doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Študiral je tudi na Univerzi v Kansasu v ZDA in bil gostujoči raziskovalec na Univerzi Georgetown v Washingtonu ter se izpopolnjeval na kolidžu v Bostonu.

Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se