Ljubljana
MGML

SOUND EXPLICIT 2020

Monolit (Zsofi Klacsmann, Žiga Golob, Andrej Hrvatin); Tomaž Grom, Zlatko Kaučič

Ponedeljek
7
Sep 2020
Čas: 20:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
SOUND EXPLICIT 2020
© Igor Unuk

MONOLIT
Ambientalni koncert drone glasbe za kontrabas, čelo in trak 

Zsofi Klacsmann – čelo
Žiga Golob – kontrabas
Andrej Hrvatin – avtor projekta in elektronska montaža

Monolit je koncertna izvedba sodobne kompozicije drone glasbe, katere tema je konstrukcija fiktivnega jezika, ki nastaja iz globokih dronov, s katerimi glasbeniki napolnijo prostor in stkejo večdimenzionalno zvočno sliko alikvotov, odzvenov in ritmičnih valovanj. Glasbenika ob elektronski montaži in po napotkih partiture odkrivata mikrokozmos posameznih tonov ter z raziskovanjem barve, intenzitete in z rabo različnih razširjenih tehnik igranja vstopata v intenzivno stanje osredotočenosti, ki ga prenašata na občinstvo. Monolit se prosto navezuje na monolite Clarkovih in Kubrickovih zgodb 2001: Odiseja v vesolju. Ustvariti želi imaginarni stik in razširitev naših zaznav, ali kot pravi Carl Sagan: "V najglobljem pomenu je iskanje nezemeljske inteligence iskanje samih sebe" (In the deepest sense the search for extraterrestrial intelligence is a search for ourselves).


© Marcandrea 

TOMAŽ GROM & ZLATKO KAUČIČ

Tomaž Grom je slovenski kontrabasist in skladatelj. Kot improvizator se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa. Pri tem ga vodi princip spontanosti. Nastopal je v številnih zasedbah raznovrstnih glasbenih zvrsti na festivalih po Evropi in Kanadi. Napisal je avtorsko glasbo za več kot šestdeset uprizoritev in filmov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in v Italiji. Za to delo je bil večkrat nagrajen. Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih projektov ter z izobraževanjem in založništvom. Pogosto sodeluje s Samom Kutinom, Vidom Drašlerjem, Joštom Drašlerjem, Ireno Z. Tomažin, Andrejem Fonom in Taom G. Vrhovcem Sambolcem.

Zlatko Kaučič, vodilni slovenski jazz glasbenik, bobnar, tolkalist in skladatelj, je v svoji uspešni štiridesetletni karieri posnel več kot šestdeset CD-jev, med drugim solo projekt Round Trip, Emotional Playgrounds, Zlati čoln, Zlati čoln 2, Pav (na spletni strani All About Jazz uvrščen med 100 najboljših albumov leta 2007), Tolminski punt, trojni album ob 30-letnici ustvarjanja (v britanski reviji JazzTimes in italijanski reviji Jazzcolours uvrščen med 10 najboljših albumov leta 2009), Emigrants (kritiki so ga uvrstili med 100 najboljših albumov 2011) in Round About One O'clock (uvrščen med deset najboljših albumov leta 2011). Zlatko Kaučič je igral in snemal z glasbeniki, kot so John Lewison, Kenny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorff, Chico Freeman, Louis Sclavis, Peter Peter Brözman, Alexander Bălănescu, Marc Ribot idr. Vodi zasedbo Kombo v Novi Gorici, posnel pa je tudi glasbo za številne filme in dokumentarce v Španiji, Italiji in Sloveniji. Je prejemnik nagrad Bronasti ključ mesta Hongkonga (1979), Srebrni ključ mesta Vigo (Španija,1993) ter priznanj občine Brda (2008) in Prešernovega sklada (2011).

Glasbenika bosta predstavila svoj novi album, Uho je senca očesa.


Organizator: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Center in Galerija P74
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Mestna občina Ljubljana, Balassijev inštitut

Vstopnina: 7 EUR
**Vstopnice si lahko predhodno zagotovite v delovnem času Galerije Jakopič ter dve uri pred dogodkom.

Sob
11
Maj 2024
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Sob
18
Maj 2024
Ned
19
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se