Ljubljana
MGML

Na Poletno muzejsko noč vabljeni "Na drugo stran"

Ogled razstave "Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža", javno vodstvo po razstavi, Svetloris ... vse to brezplačno na najdaljšo galerijsko noč.

Sobota
19
Jun 2021
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Na Poletno muzejsko noč vabljeni "Na drugo stran"
© Andrej Peunik/MGML

18.00–24.00
Individualni ogled razstave "Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža"
Fotoreportaža je vselej spoj vizualne in besedilne pripovedi, zato velik del predstavljenega gradiva niso posamične fotografije, temveč končne predstavitve fotoreportaž v obliki, v kateri stopajo pred bralce. Iz nje je moč razbrati avtorjev pristop, njegovo sposobnost in (uredniško omejeno) možnost vizualnega pripovedovanja zgodb ter razmerje med fotografijo in besedilom. Zato ne izpostavljamo zgolj vizualne kakovosti posamičnih fotografij in jih ne obravnavamo kot umetniške artefakte – četudi številne to vrednost neizpodbitno imajo – temveč predstavljamo fotoreportažo kot vizualno pripoved, odvisno od vrste dejavnikov, ki vplivajo na vidnost fotoreporterjevega dela: uredniških odločitev, ekonomskih dejavnikov, medijske krajine, tehničnih zmožnosti reprodukcije ter ne nazadnje recepcije bralstva, ki fotoreportažo sprejema in njene podobe zapisuje v družbeni vizualni spomin. 

18.00–24.00
Svetloris, individualno ustvarjanje s svetlobo
Risanje s svetlobo nam približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa odprta zaslonka fotoaparata v dolgi ekspoziciji beleži naše svetlobne poteze. Rezultat vašega ustvarjanja si boste lahko na koncu natisnili ali ga delili na svojih družbenih omrežjih.

21.00
Javno vodstvo po razstavi "Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža"

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se