Ljubljana
MGML

Sound Explicit 2017

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. 

Torek
5
Sep 2017
Čas: 20:00–23:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Sound Explicit 2017
© Miha Fras

Ciklus je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. zasnoval v letu 2003, da bi podprl neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah. Sound Explicit predstavlja številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki, ki so izvedeni samo enkrat v okviru ciklusa.


PROGRAM

4. 9. 2017 ob 20.00

SAMO ŠALAMON (solo)
SZILÁRD MEZEI (solo)
SAMO ŠALAMON / SZILÁRD MEZEI
DRÉ HOČEVAR CODING OF EVIDENTIALITY (Dré Hočevar, bobni; Tilen Lebar, Jasna Kolar, saksofon; Tomaž Grom, bas, Domen Gnezda, kitara; Mauricio Valdes, elektronika, Rok Zalokar, klavir)

Samo Šalamon je eden najbolj talentiranih mladih kitaristov in skladateljev na današnji jazz sceni. Doslej je posnel 21 albumov za svetovno priznane založbe, kot so Clean Feed, Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records in Splasc(h) Records. Prestižna angleška založba Penguin Books (Brian Morton & Richard Cook: The Penguin Jazz Guide - The History of the Music in the 1001 Best Albums, Penguin Books, 2011) je njegov album Ornethology uvrstila med 1001 najboljših albumov v zgodovini jazz glasbe - ob bok velikanom jazza, kot so Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea in Charlie Parker. 

Szilárd Mezei je kot član madžarske manjšine rojen v Vojvodini. Zaključil je študij violine v Senti in Subotici ter študiral kompozicijo v Beogradu. Kot violinist, violist, kontrabasist in skladatelj je nastopal v več zasedbah; sodeloval je tudi s slovitim plesalcem in koreografom Josefom Nadjom, s katerim sta obredla številne evropske in japonske festivale. Je vodja zasedb Szilárd Mezei Trio, Szilárd Mezei Quintet, Szilárd Mezei Septet in igra v različnih formacijah improvizirane glasbe, med drugim v duetu z Györgyijem Szabadosom in njegovim orkestrom MAKUZ, The Fonda/Stevens Group, Burány Quartet ter v duetu z Albertom Márkosom. Szilárd Mezei je prejemnik številnih mednarodnih nagrad.  

Dré Hočevar je mednarodno uveljavljen skladatelj in tolkalist, ki deluje na področju  improvizirane glasbe ter pogosto nastopa v ZDA, Aziji in Evropi. Živi v Berlinu, kjer se pripravlja za študij kompozicije in računalniške glasbe, njegovi učitelji pa so bili Steve Lehman, Gerry Hemingway, Michael Carvin in Joe Morris. Je član zasedbe Nate Wooley’s Knknighgh Quartet in vodi zasedbe Coding of Evidentiality, Collective Effervescence in Transcendental Within the Sphere of Indivisible Remainder. Nedavno je pri portugalski založbi Clean Feed Records izdal svoj četrti album z naslovom Dré Hočevar Surface of Inscription.


5. 9. 2017 ob 20.00

ROBERT JUKIČ / DANIEL NOESIG
RENATO CHICCO / GAŠPER BERTONCELJ

Robert Jukič, basist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent, je eden najbolj vsestranskih in plodnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Po študiju jazza na graški univerzi ga je glasba popeljala na različne odre sveta. Sodeloval je z vrsto domačih in tujih ustvarjalcev. Na več kot šestdesetih albumih se podpisuje kot basist, komponist ali aranžer. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme, multimedijske in plesne predstave ter sodeluje z gledališčem. Trenutno poučuje na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2008 je prejel strokovno nagrado za jazz kompozicijo Jazzon.

Daniel Noesig je po študiju trobente pri prof. Aloisu Vierbacherju šolanje nadaljeval na deželnem konzervatoriju pri prof. Lee Harperju ter diplomiral in magistiral na kraljevem konzervatoriju na Nizozemskem. Sodeloval je s številnimi mednarodno priznanimi glasbeniki, kot so Joe Zawinul, Sam Rivers, Adam Nussbaum, Karl Ratzer, Lori Williams, Bill Evans, Johannes Enders, Danny Grissett, Vicente Archer, Miles Griffith, Gregory Hutchinson, Thomas Gansch, Josh Ginsburg, Jure Pukl, Rudy Royston, Michel Godard. Od leta 2012 poučuje trobento na deželnem konzervatoriju v Celovcu in na JAM Music Labu na Dunaju.

UNDECIDED je projekt dveh vrhunskih ter svetovno priznanih slovenskih glasbenikov Renata Chicca in Gašperja Bertonclja. Glasbenika sta se spoznala v New Yorku, na jazz delavnici legendarnega pianista Barryja Harrisa. Bogat in barvit zvočni spekter orgel ter zveneč razpon bobnov predstavlja izjemne možnosti odkrivanja novih, drugačnih glasbenih slik. 

Pianist in organist Renato Chicco je v svetu nedvomno eden najbolj znanih slovenskih jazz glasbenikov. Po študiju glasbe v Gradcu je izobraževanje  nadaljeval na Berklee College of  Music v Bostonu. V devetdesetih je bil močno prisoten na newyorški sceni ter redno sodeloval z Jonom Hendricksom in Lionelom Hamptonom. Bogate izkušnje in sodelovanja z legendarnimi jazz glasbeniki, kot so Lou Donaldson, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry, Benny Golson, Red Holloway, Al Grey, Joe Williams, Wynton Marsalis, Gary Burton, Milt Hinton in Reggie Workman, mu dajejo izjemno globino zvoka in neomajen občutek za ritem. Trenutno poučuje na akademiji za glasbo v Gradcu ter redno nastopa na odrih po svetu. 

Bobnar Gašper Bertoncelj je znano ime na slovenski in mednarodni glasbeni sceni. Začetki njegove glasbene poti segajo v Avstrijo, kjer je študiral na univerzi Bruckner pri Dougu Hammondu. Po diplomi se je preselil v New York, kjer je končal magisterij na The City College of New York. Njegovi učitelji so bili Victor Lewis, Billy Drummond, Andy Watson in John Patitucci. Sodeluje s svetovno znanimi jazz glasbeniki, kot so Kevin Mahogany, Lew Tabackin, Dena DeRose in Jim Rotondi. Večino svoje kariere ustvarja v tujini, kjer ga poznajo po njegovi muzikalnosti in pozitivnem odnosu do glasbe. Trenutno živi in dela v Tel Avivu.


Organizator: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. / Center in Galerija P74
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Avstrijski kulturni forum, Balassijev inštitut

Ned
14
Jul 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
21
Jul 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
28
Jul 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
4
Avg 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
11
Avg 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se