Ljubljana
MGML

Javno vodstvo po razstavi "Svet, kot ga vidi Roger Ballen"

Vabljeni, da se nam pridružite na rednem javnem vodstvu po razstavi enega v svetu najbolj uveljavljenih umetniških fotografov s prepoznavnim in samosvojim avtorskim izrazom.

Nedelja
26
Sep 2021
Čas: 16:30
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Peneča kopel, 2016 © Roger Ballen
Peneča kopel, 2016 © Roger Ballen

V umetnikovem opusu se v zadnjih letih soočamo z izrazitim in presenetljivim preobratom iz črno-bele v barvno fotografijo, ki vključuje instalacije, slike, risbe in video, kar dela “balleneskno” estetiko še bolj prepoznavno. "Svet, kot ga vidi Roger Ballen" je njegova doslej največja razstava, ki jo je lani premierno predstavila pariška galerija Halle Saint Pierre, v Ljubljani pa jo je avtor v dialogu s kuratorko Marijo Skočir preoblikoval v učinkovito in izvirno prostorsko prilagoditev enigmatičnemu prostoru galerije. Razstava združuje nekaj njegovih najbolj znanih fotografij z najnovejšimi fotografskimi podobami, ki jih sopostavlja z instalacijami, sestavljenimi iz številnih predmetov, ki jih je umetnik nedavno našel v Ljubljani.

Ballenove fotografije, risbe, prostorske umetniške stvaritve in njihove sopostavitve ustvarjajo prizore, ki, kot pravi, "niso nujno družbeni, politični, materialni dokumenti, temveč so v svoji naravi psihološka razkritja. Podobe se zarinejo v našo vsakodnevno zavest in se umeščajo v globlje plasti človeškega uma. Za marsikoga je to precej strašljivo."

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se