Ljubljana
MGML

SOUND EXPLICIT 2021

X.U.L, rouge-ah, OR poiesis (alias Petra Kapš)

Torek
7
Sep 2021
Čas: 20:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, študenti, seniorji
Gašper Selko © Pina Lenart
Gašper Selko © Pina Lenart

X.U.L

Gašper Selko je trobentač mlajše generacije, ki pod imenom X.U.L ustvarja avtorsko glasbo, kjer združuje moderno klasiko, minimalizem in elektroniko ter raziskuje nove načine interakcije med glasbo in poslušalci. Po končanem Konservatoriju za glasbo v Ljubljani je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je leta 2018 magistriral pri Tiborju Kerekešu. Ustvarja v različnih glasbenih zvrsteh, od energičnega metala, klasične glasbe, svobodnega jazza, do folk in etno glasbe. Je član zasedbe Leni Kravac,''MUSCAH'', Dirty Sanchez, Good Vibration, Yanu, Mestne godbe Kamnik, sodeluje z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami.
Glasbenik bo predstavil material iz prvega albuma "VOID - A Story About a Man" ter nekaj skladb s prihajajočega albuma "A Guide for Lost Travellers".


rouge-ah © Tina Jenko

rouge-ah

Urška Preis, ki solistično deluje pod pvsevdonimom rouge-ah, je glasbenica, harfistka, vizualna umetnica in glasbena piska. Ob klasični gimnaziji je obiskovala Srednjo glasbeno in baletno šolo. Diplomski in podiplomski študij je opravljala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter izmenjavah na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku in leipziški Hochschule für Grafik und Buchkunst. V Leipzigu se je začela uveljavljati na sodobni glasbeni sceni s solo projektom "rouge-ah". Jeseni 2018 je pri založbi Kamizdat izdala svoj prvenec "bare". S producentom elektronske glasbe Tinetom Vrabičem - Nitzem je del glasbenega dueta II/III, ki je leta 2020 pri založbi AmbientSoup debitiral s kratkim ploščkom "It could be paradise". Ob boku Roka Zalokarja sestavlja tudi fluidno zasedbo Zhlehtet.
Na koncertnem ciklusu Sound Explicit bo predstavila zvočne raziskave na temo sanj, ki bodo del njene druge studijske plošče.


OR poiesis © Boštjan Lah/Emanat

OR poiesis (alias Petra Kapš)

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju zvoka in slušne percepcije ter poetičnega performansa. Besedo razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Ob vseh digitalnih razsežnostih ji je središčna fizična prisotnost telesa. V širšem opusu svoje umetniške prakse raziskuje modalitete tišin in potencialnosti, ki jih tiha okolja nudijo za prisluh pretanjenim akustičnim kvalitetam snovi in glasu.
OR poiesis se bo predstavila s projektom "KAMIsTONE". Gre za instrument, s katerim avtorica uglašuje frekvenčna polja kamenin, izvedbenega prostora in vseh prisotnih entitet ter vabi v sonični substrat mineralov in tekočin. V performansu so uporabljeni terenski in snovni posnetki.


Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. V Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E. so ga zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.

Organizator: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Center in Galerija P74
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Mestna občina Ljubljana
Sponzor: Pizzerija Foculus

Vstopnina: 7 EUR
**Vstopnice si lahko predhodno zagotovite v delovnem času Galerije Jakopič ter dve uri pred dogodkom. Vstop na prizorišče bo možen pod takrat veljavnimi ukrepi in z izpolnjevanjem PCT pogojev.

Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Čet
25
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
28
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
5
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
12
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se