Ljubljana
MGML

Monografija o Letizii Battaglia na voljo v Galeriji Jakopič

Ob beneški postavitvi razstave Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira leta 2019 je pri založbi Marsilio Editori izšla obsežna istoimenska monografija, posvečena veliki italijanski fotografinji. Uredila jo je kuratorka Francesca Alfano Miglietti, ki je zanjo napisala tudi uvodni esej. V času razstave je knjiga na voljo v Galeriji Jakopič.

photo from Marsilio Editori
photo from Marsilio Editori © Letizia Battaglia

V italijansko-angleško monografijo Letizia Battaglia: Fotografia come scelta di vita / Photography as a Life Choice je, podobno kot na istoimenski razstavi, ki je do 2. oktobra na ogled v Ljubljani, vključenih okoli 300 fotografij, med njimi številnih še neobjavljenih, izbranih iz obsežnega arhiva Letizie Battaglia.

Skrbno izbrane fotografije, opremljene s citati te nekonformistične intelektualke, po zapisu založbe Marsilio Editori pričajo o Letizii Battaglia kot o umetnici in kot o ženski, hkrati pa pripovedujejo o življenju nasploh.

Poleg uvodnega eseja kuratorke Francesce Alfano Miglietti monografija vključuje prispevke znanih italijanskih osebnosti, kot so župan Palerma Leoluca Orlando, priznani kuhar Filippo La Mantia in fotograf Paolo Ventura, o življenju v arhivu fotografinje pa pripoveduje esej Marie Chiare Di Trapani.

Letizia Battaglia je fotografirala grozote mafija, a tudi lepoto življenja samega. Tako so v knjigo na primer vključene podobe mafijskih umorov na eni strani in nezavedna eleganca deklic s palermske četrti na drugi. Prav tako je v knjigi mogoče prepoznati številne znane osebnosti, kot sta italijanski tožilec Giovanni Falcone ali vsestranski umetnik Pier Paolo Pasolini, in občudovati fotografije številnih žensk, v katerih se je Battaglia prepoznala.

Publikacija dokumentira tudi politično udejstvovanje fotografinje, njeno uredniško, gledališko in filmsko delovanje ter ustanovitev Mednarodnega centra za fotografijo v Palermu.

Naprodaj je v Galeriji Jakopič. Priskrbite si svoj izvod!

Objavljeno: 25. 5. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se