Ljubljana
MGML

Ste za igro opazovanja Marumage?

Ob razstavi Bojan Radovič: Replika v Galeriji Jakopič smo pripravili butično, numerirano in signirano serijo igre opazovanja Marumage, ki izhaja iz umetnikove istoimenske fotografske serije, nastale na rezidenci na Japonskem leta 2012. Igra pod vprašaj postavi našo sposobnost opazovanja, hkrati pa sproža razmisleke o tem, kako vidimo svet in ljudi, ki nas obkrožajo.

Igra opazovanja Marumage by Bojan Radovič, 2022
Igra opazovanja Marumage by Bojan Radovič, 2022 © Blaž Gutman / MGML

Prisotnost duha Japonske je v Radovičevem opusu posebej zanimiva. Gre namreč za deželo skrajne (vizualne) senzibilnosti in obzirnosti, hkrati pa konvencionalne rigidnosti in strogo predpisanih družbenih norm. Prav na Japonskem je nastala tudi Radovičeva najbolj znana in pri občinstvu najbolj priljubljena serija Marumage, ki na razstavi v Galeriji Jakopič dobiva kar dvojno svežo repliko – v novi galerijski postavitvi in v igri opazovanja.

Projekt Marumage se navezuje na istoimenski tradicionalni japonski festival, ki ga vsako leto priredijo v japonskem mestu Himi. Dekleta se v želji po izpolnitvi družbene konvencije pravočasne poroke zberejo v templju, opravljene v kimono. Lase imajo počesane v pričesko marumage, ki jo po tradiciji iz obdobja Edo lahko nosijo le poročene ženske.

Bojan Radovič je poskušal s svojim fotoaparatom vstopiti v jedro običaja. Z izrezom vsakega od portretov in apliciranjem podobe žensk z marumage na kontrastne, pop-artovske barvne podlage je ustvaril prefinjeno ostrino, s katero izziva naše dojemanje podob teh edinstvenih, a od zahodnjakov drugačnih ljudi. V svoji površnosti jih zlahka vidimo kot med seboj nerazločljive, unificirane obraze neke kulture, ki je (tudi vizualno) ne razumemo.

Ko ozavestimo, kako zelo nas je prizor zavedel, in da na fotografijah ne gledamo dejansko vselej iste, multiplicirane Marilyn Monroe iz Warholove razvpite umetnine, temveč individuume, ženske vsako s svojo zgodbo, zapisano na obrazu, ki jih med seboj podobne dela zgolj njihova oprava, je čas za razmislek – o sebi. O lastnem načinu videnju sočloveka, o lastnih predsodkih in predispozicijah, s katerim vstopamo v akt opazovanja, povezovanja in pomnjenja.

Vabljeni v galerijo, da se preizkusite v igri opazovanja!

Cena: 23 €

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Tisk: R-tisk
Naklada: 100

Izdelek je naprodaj v galeriji in v spletni trgovini MGML.

Objavljeno: 8. 11. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se