Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič v 2023

Galerija Jakopič v prihodnjem letu obeležuje 15 let delovanja v okviru javnega zavoda MGML. Jubilejno leto začenjamo z razstavo Valovanje, ki nastaja v sodelovanju s fotografsko agencijo NOOR Images. Veliko poletno-jesensko retrospektivo bomo posvetili ameriški fotografinji Susan Meiselas, od leta 1976 članici agencije Magnum Photos, leto 2023 pa bomo sklenili s sodelovanjem z Mestnim muzejem Ljubljana pri razstavi o Slovenskih umetnicah v obdobju 1850 1950.

Čestitka Galerije Jakopič
Čestitka Galerije Jakopič

V Galeriji Jakopič se je v 15 letih delovanja nabralo veliko materialov, ki jih bomo v jubilejnem letu pridoma ponovno uporabili skozi proces soustvarjanja razstavnega projekta Valovanje (14. 2.–4. 6. 2023). Projekt nastaja v sodelovanju z nizozemsko fotografsko agencijo NOOR Images in kustosom Stefanom Carinijem, jedro razstave pa bodo fotografije na temo vode v različnih tematskih sklopih, ki so jih posneli priznani fotografi te izjemno uspešne agencije. Sama postavitev in spremljevalni program razstave bodo temeljili na preizpraševanju prakse galerijskih postavitev: ali dragi okvirji, veliki formati in sijajna razstavna oprema res pomenijo večjo sporočilnost fotografij in razstave? Prav tako ima razstava namen prelomiti običajno bitko s časom in lovljenjem skrajnih rokov galerijske postavitve. Zato se bo skozi čas trajanja spreminjala, razvijala in dopolnjevala.

Veliko poletno-jesensko retrospektivo bomo tokrat posvetili ameriški fotografinji Susan Meiselas (1948), ki je od leta 1976 članica agencije Magnum Photos. Fotografinja ustvarja na različnih področjih in v različnih državah, teme njenih del pa segajo od vojne in človekovih pravic do kulturne identitete in nasilja v družini. Razstava Mediacije, ki bo v Galeriji Jakopič na ogled med 20. junijem in 29. oktobrom 2023, bo združevala projekte od začetka kariere Susan Meiselas v 70. letih minulega stoletja do danes, vključno z njenimi ikoničnimi portreti karnevalskih striptizet, živahnimi barvnimi podobami konfliktov v Srednji Ameriki v 80. letih ter tekočo raziskavo zgodovine in posledic kurdskega genocida. Postavitev bo poudarila edinstveno delovno metodo Meiselasove, ki združuje fotografijo, video, zvok in instalacijo ter raziskuje različne časovne lestvice in konflikte, od osebnih do geopolitičnih.

Leto 2023 bomo sklenili s sodelovanjem z Mestnim muzejem Ljubljana, s katerim pripravljamo razstavo o Slovenskih umetnicah v obdobju 1850–1950 (14. 11. 2023–26. 2. 2024). Namen dvodelne postavitve je predstaviti umetnice v Ljubljani, ki so se v izbranem obdobju predstavile občinstvu in se kljub družbenim konvencijam tistega časa uveljavile v javnem prostoru. V muzeju se bodo osredotočili na slikarke in kiparke, v galeriji pa bo pozornost namenjena arhitektkam, oblikovalkam in fotografinjam. Z razstavnim projektom želimo opozoriti na kontekst, znotraj katerega so umetnice delovale in ga je nujno poznati, ko se soočamo s sodobnimi družbenimi normami. Hkrati projekt za nas predstavlja pomemben raziskovalni in znanstveni prispevek o popolnoma neraziskanem obdobju slovenske fotografije, ki bo ponudil pomembna izhodišča za raziskovanje v prihodnje.

Objavljeno: 22. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se