Ljubljana
MGML

Z NOOR Images smo zagnali projekt Valovanje

Jedro razstavnega projekta Valovanje: Vizualni dnevnik vode so fotografije na temo vode v različnih tematskih sklopih, ki so jih posneli priznani fotografi nizozemske agencije NOOR Images. Projekt Valovanje temelji na preizpraševanju prakse galerijskih postavitev: ali dragi okvirji, veliki formati in sijajna razstavna oprema res pomenijo večjo sporočilnost fotografij in razstave? Razstavo smo postavili tako, da smo zanjo uporabili že obstoječe materiale, odprtje 14. februarja pa pravzaprav predstavlja začetek projekta v razvoju. Vabljeni, da se mu pridružite!

None
© Tanja Habjouqa / NOOR Images

V skladu s temeljnim poslanstvom NOOR Images, usmerjenim v ustvarjanje možnosti trajnostne produkcije razstav, smo si tudi v Galeriji Jakopič prizadevali, da bi za postavitev razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode ponovno uporabili materiale, ki so se nam v 15 letih delovanja galerije pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) nabrali v galeriji oz. odpadne materiale, ki smo jih pridobili od drugod. Na ta način bi radi dosegli majhno spremembo v načinu ustvarjanja galerijskih razstav.

Sprašujemo se: ali gledalcu lahko omogočimo neokrnjeno izkušnjo gledanja izvrstnih fotografij in dojemanja njihove vsebine, tudi če v postavitev nismo vložili standardnih, novih, sijajnih materialov in opreme? Ali lahko nadomestimo tiskovine, produkte,  grafike in oglaševalske panoje z ustvarjalnostjo raznolikih kreativnih soudeležencev? Kako nam je to uspelo prenesti v razstavo, si lahko v živo ogledate v galeriji, proces nastanka razstave pa smo zabeležili tudi v Dnevniku Valovanja.

Že z izdelavo letakov iz recikliranega papirja, nastalih iz naših starih zloženk, potiskanih s tehniko sitotiska, kuvertiranih v papir iz našega skladišča in zapečatenih z logotipom Valovanja, smo poskusili narediti nekaj dobrega za naš planet. Idejo širimo na ljubljanske ulice, saj med 14. in 27. marcem 2023 snujemo umetniško akcijo na oglasnih stolpih TAM-TAMa, ki jo pripravljamo v sodelovanju z mentorji ter študenti oz. dijaki umetniških šol.

Naš namen je prav tako prelomiti običajno bitko s časom in z lovljenjem skrajnih rokov postavitve. Soustvarjamo projekt v trajanju, ki se bo spreminjal, razvijal, dopolnjeval, tudi v sodelovanju s posamezniki in organizacijami, ki jih voda določa pri njihovem delu.

Nekaj iniciativ se nam je že priključilo. V kolikor smo navdahnili tudi vas, nam lahko na mail galerija.jakopic@mgml.si pošljete svoje ideje in pobude.

Poskusimo zavalovati skupaj!

Ekipa Galerije Jakopič

Objavljeno: 30. 1. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se