Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič objavlja odprti poziv Fotografija opolnomoča, namenjen fotografom in skupnostim

Galerija Jakopič ob razstavi družbeno angažirane fotografinje Susan Meiselas objavlja odprti poziv za udeležbo na mojstrskem tečaju, namenjenem fotografom in vizualnim pripovedovalcem zgodb, ki sodelujejo s skupnostmi. Do 14. aprila 2023 zbiramo prijave projektov, katerih cilj je bistveno povečati prepoznavnost, vključenost, sodelovanje in opolnomočenje različnih skupnosti v Sloveniji. Do 12 izbranih fotografov se bo brezplačno udeležilo mojstrskega tečaja, na katerem bosta poleg Susan Meiselas sodelovali še ugledni strokovnjakinji s področja fotografije Lydia Matthews in Luciana Pinchiero.

Utrinek z delavnice s Susan Meiselas, 2023
Utrinek z delavnice s Susan Meiselas, 2023

Kdo se lahko prijavi?

Preko odprtega poziva v Galeriji Jakopič iščemo strastne fotografe vseh nivojev usposobljenosti in vizualne pripovedovalce zgodb, ki so družbeno ozaveščeni in so pri svojem delu zavezani spodbujanju vključenosti vseh v sodobni družbi.
Dobrodošli so predlogi projektov, katerih cilj je bistveno povečati prepoznavnost, vključenost, sodelovanje in opolnomočenje različnih skupnosti v Sloveniji. Projekti morajo temeljiti na vzpostavljenem, angažiranem odnosu in stalnem dialogu med fotografom in skupnostjo ter na več tednih fotografskega dela, ki se bo zaključilo z mojstrskim tečajem za fotografe v živo.
Pri snovanju projekta je treba upoštevati njegov vpliv na določeno skupnost in kako bo ta projekt tej skupnosti koristil - v smislu povečanja njene vključenosti v družbo, večje prisotnosti in prepoznavnosti ter pozitivnega vpliva na njeno delovanje v prihodnosti.
Ta poziv je namenjen tako fotografom kot skupnostim. Fotografi imajo možnost v sladu z lastnim interesom izbrati skupnosti, s katerimi želijo sodelovati, skupnosti pa lahko znotraj tega sodelovanja predlagajo svoje ideje in delijo pomembne zgodbe. Tudi posamezna skupnost lahko izbere fotografa, s katerim bi sodelovala in se neposredno z njim dogovori za prijavo na mojstrski tečaj. Izbrani fotograf je lahko tudi član te skupnosti.

Mojstrski tečaj Fotografija opolnomoča bo za preko poziva izbrane udeležence vključeval:
- mentoriranje s strani treh mednarodno priznanih strokovnjakinj s področja fotografije: Susan Meiselas, ene najbolj družbeno angažiranih in ozaveščenih sodobnih fotografinj in članice agencije Magnum Photos, Lydie Matthews, uveljavljene ameriške kuratorke, avtorice, raziskovalke in predavateljice, ter Luciane Pinchiero, družbeno angažirane argentinsko-ameriške fotografinje in umetnice,
- spletno srečanje z mentoricami 25. aprila 2023 od 17.00 do 19.00, na katerem bodo obravnavani individualni projekti udeležencev,
- neodvisno terensko delo, namenjeno dokumentiranju izbrane skupnosti (vzdolž morebitnega že obstoječega materiala),
- individualne priprave snovanja vizualne pripovedi,
- dvodnevno delavnico v živo 17. in 18. junij 2023, od 10.00 do 18.00, kjer bodo nastali projekti finalizirani za končno obliko predstavitve,
- predstavitev nastalih projektov v sklopu skupnosti.

Postopek prijave, izbora in potek mojstrskega tečaja:
Vse predloge (obvezno naj bodo v angleškem jeziku, prevodi niso mogoči), ki bodo na naslov galerija.jakopic@mgml.si prispeli do 14. aprila 2023 s strani fotografov ali predstavnikov skupnosti, bo pregledala komisija, ki jo sestavljajo mentorice mojstrskega tečaja in predstavnica Galerije Jakopič.
Komisija bo izbrala do 12 najboljših fotografov oz. fotografinj, izbor pa bo objavljen najkasneje do 19. aprila 2023.
Izbrani projekti bodo nato pred mojstrskim tečajem v živo vključeni v razvojni proces. Med delavnico v juniju bodo mentorice pregledale nastale projekte in zagotovile povratne informacije in pomoč pri editiranju nastalih fotografij, svetovale pa bodo tudi glede najprimernejše oblike predstavitve.

Fotografi in člani različnih skupnosti, ne zamudite izjemne priložnosti za predstavitev vaše edinstvene vizualne zgodbe ter za delo s priznanimi strokovnjakinjami s področja fotografije!

Celotno besedilo razpisa:
Odprti poziv za mojstrski tecaj ob razstavi Susan Meiselas Mediacije_SLO.docx

Spletno predstavitev mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča si lahko ogledate tukaj 

Objavljeno: 24. 3. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se