Ljubljana
MGML

Znani so rezultati odprtega poziva Fotografija opolnomoča

izbranih 13 projektov, pri katerih bo sodelovalo 15 udeležencev oz. udeleženk

Izbrani so udeleženke in udeleženci mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča! Projekte smo zbirali preko odprtega poziva Galerije Jakopič ob razstavi družbeno angažirane fotografinje Susan Meiselas Mediacije. Komisija v sestavi uglednih strokovnjakinj s področja fotografije Susan Meiselas, Lydie Matthews in Luciane Pinchiero ter vodje Galerije Jakopič Marije Skočir je na daljavo zasedala v sredo, 19. aprila 2023. Med številnimi izredno zanimivimi predlogi je na koncu izbrala kar 13 projektov, pri katerih bo sodelovalo 15 udeležencev oz. udeleženk.

Carol, JoJo in Lisa med druženjem na Mott Streetu, Little Italy, New York, ZDA, 1976
Carol, JoJo in Lisa med druženjem na Mott Streetu, Little Italy, New York, ZDA, 1976 © Susan Meiselas/Magnum Photos

Galerija Jakopič je k prijavi na odprti poziv za udeležbo na mojstrskem tečaju Fotografija opolnomoča pozvala fotografe in vizualne pripovedovalce zgodb, ki so oziroma si želijo pri svojih projektih sodelovati s skupnostmi, ter člane posameznih skupnosti. Rok za oddajo prijave je bil 14. april 2023.

Komisija v sestavi fotografinje Susan Meiselas (Magnum Photos), ameriške kuratorke, avtorice, raziskovalke in predavateljice Lydie Matthews, družbeno angažirane argentinsko-ameriške umetnice Luciane Pinchiero in vodje galerije ter kuratorke Marije Skočir se je po poglobljeni razpravi odločila, da bi na delavnici delali na 13 projektih, ki jih bo skupno realiziralo 15 udeležencev in udeleženk.

Komisijo so s svojimi prijavami prepričali: Polonca Avanzo, Katja Bidovec, Metod Blejec, Simon Chang, Jošt Franko, Jaka Gasar, Petra Godeša, Katja Goljat, Blaž Gutman, Nal Kocjan, Dagmar Nared, Nina Rojc, Ljuba Sorokina, Arven Šakti Kralj in Marijo Župan.

Čestitke vsem!

Izbrani udeleženci in udeleženke se bodo z mentoricami Susan Meiselas, Lydio Matthews in Luciano Pinchiero preko spleta srečali že v torek, 25. aprila 2023, na prvem srečanju pa bodo obravnavani individualni prijavljeni projekti in začrtane smernice za delo vnaprej. Sledilo bo neodvisno terensko delo, namenjeno dokumentiranju izbrane skupnosti ter pripravam snovanja vizualne pripovedi.

Mojstrski tečaj bo zaokrožila dvodnevna delavnica z mentoricami v živo 17. in 18. junija 2023 v Galeriji Jakopič. Med delavnico bodo mentorice pregledale dotlej nastale projekte in zagotovile povratne informacije ter pomoč pri editiranju nastalih fotografij, svetovale pa bodo tudi glede najprimernejše oblike predstavitve.

V Galeriji Jakopič bi se radi ob zaključku poziva zahvalili tudi vsem ostalim prijaviteljem in prijaviteljicam, ki ste z nami delili svoje ideje. Želimo vam vse dobro pri vašem nadaljnjem delu!

Objavljeno: 20. 4. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se