Ljubljana
MGML

Predstavitev prvega projekta s tečaja Fotografija opolnomoča s Susan Meiselas

Z veseljem že za teden pred prihodom Susan Meiselas v Ljubljano napovedujemo predstavitev prvega projekta, nastalega v sklopu mojstrskega tečaja Galerije Jakopič Fotografija opolnomoča s priznano ameriško fotografinjo in članico Magnum Photos ter še z dvema strokovnjakinjama s področja fotografije, Lydio Matthews in Luciano Pinchiero. V četrtek, 8. 6. 2023 od 18.00 vas vabimo v Muslimanski kulturni center Ljubljana na dogodekTisoč in ena podoba islamske arhitekture, v sklopu katerega bo predstavljen projekt udeleženke mojstrskega tečaja Katje Bidovec.

Muslimanski kulturni center Ljubljana
Muslimanski kulturni center Ljubljana © Katja Bidovec

Brezplačnega mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča Galerije Jakopič se od konca aprila udeležuje 15 preko javnega poziva izbranih fotografinj oz. fotografov, ki v sodelovanju z različnimi skupnostmi delajo na 13 projektih. V živo bo mojstrski tečaj v Galeriji Jakopič potekal 17. in 18. junija, pod vodstvom uglednih strokovnjakinj s področja fotografije: Susan Meiselas, ene najbolj družbeno angažiranih in ozaveščenih sodobnih fotografinj in članice agencije Magnum Photos, Lydie Matthews, uveljavljene ameriške kuratorke, avtorice, raziskovalke in predavateljice, ter Luciane Pinchiero, družbeno angažirane argentinsko-ameriške fotografinje in umetnice.

Veseli nas, da lahko že pred dvodnevno delavnico najavimo, da bo ena od udeleženk, fotografinja Katja Bidovec, v četrtek, 8. junija 2023 v sklopu dogodka Tisoč in ena podoba islamske arhitekture že predstavila svoj fotografski projekt, ki je plod njenega sodelovanja z islamsko skupnostjo v Sloveniji. V Muslimanskem kulturem centru Ljubljana nastalo serijo fotografij bo Katja Bidovec predstavila v večernih urah kot projekcijo ob glasbeni spremljavi Ahmeda Alilija in mladinskega zbora, ki deluje znotraj Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana.

Katja Bidovec je v prijavi projekta na poziv Fotografija opolnomoča zapisala:
»V začetku leta 2020 smo dobili prvi muslimanski center v Sloveniji z mošejo v središču Ljubljane. Ta objekt bo osrednja točka mojega fotografskega projekta. Izbrala sem ga predvsem zato, ker je to zbirališče pripadnikov te vere, kjer dnevno molijo in praznujejo svoje največje praznike. S svojimi fotografijami bi rada pokazala, da mošeja ni zaprt objekt, zgrajen samo za muslimane, ampak objekt, odprt za vse obiskovalce.«

Predstavitev Katje Bidovec bo potekala v večernih urah, dogodek Tisoč in ena podoba islamske arhitekture pa sooblikujejo tudi svetovno priznani fotograf Arne Hodalič, kulturologinja in predstavnica Islamske skupnosti Ela Porić in večkrat nagrajeni arhitekt Matija Bevk.

Vabljeni!

Objavljeno: 5. 6. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se