Ljubljana
MGML

Dva srečneža bosta videla svet v drugih barvah

ob sklepu akcije osveščanja o barvni slepoti EnChrome

Kot prva slovenska galerija smo se v septembru pridružili mesecu ozaveščanja o barvni slepoti, katerega pobudnik je EnChroma. Barvno slepim obiskovalcem smo v sklopu akcije želeli ponuditi drugačno barvno izkušnjo ogleda razstave Susan Meiselas: Mediacije. Povabili smo jih, da si nadenejo posebna očala in opazujejo, kaj se dogaja z njihovim zaznavanjem sveta. Ob zaključku razstave, 22. oktobra 2023, smo opravili žreb in med tistimi, ki so očala preizkusili, izbrali srečneža, ki bosta očala prejela v stalno rabo. Nagrajencema iskreno čestitamo!


Akcija ozaveščanja o barvni slepoti podjetja EnChroma, 2023
Akcija ozaveščanja o barvni slepoti podjetja EnChroma, 2023 © Blaž Gutman / MGML

Namen meseca ozaveščanja o barvni slepoti je izobraževanje obiskovalcev oziroma skupnosti o tem, kako pomanjkanje barvnega vida vpliva na posameznike v vsakodnevnem življenju, bodisi pri delu in učenju bodisi pri uživanju v barvah v naravi ali pri občudovanju umetniških del.

Ker je fotografija umetnost, ki posnema realno življenje, v Galeriji Jakopič verjamemo, da je ogled fotografske razstave s posebnimi očali za barvno slepe zagotovo zanimiva izkušnja, saj očala posameznikom z drugačnim barvnim vidom omogočajo, da barve na razstavljenih fotografijah vidijo približno tako kot tisti, ki večjih težav pri zaznavanju barvnega spektra nimajo.

Za posebna očala podjetja EnChroma so posamezniki z barvno slepoto povprašali pri naših informatorjih, po ogledu razstave pa smo jih prosili, da svojo izkušnjo ogleda razstave z nami delijo preko kratkega zapisa v knjigo vtisov v galeriji ali prek družbenih medijev. Srečna nagrajenca letošnje akcije smo že obvestili po elektronski pošti in upamo, da jim bodo očala dobro služila pri drugačnem zaznavanju sveta.

V sklopu akcije smo sicer v galerijo povabili tudi posameznike, ki so si želeli o barvni slepoti izvedeti več. Na primeru fotografij družbeno angažirane fotografinje Susan Meiselas smo predstavili razliko v zaznavanju barv glede na različne vrste barvne slepote.

Namen akcije je bil povabiti k širšem razmisleku o tem, kakšna je vloga barv pri našem zaznavanju sveta, kdo sploh je tisti, ki vidi »prav« (v oziru na to, da tudi ljudje z »normalnim« vidom drugače zaznavajo barve) in kako pomembna je širša razprava o barvni slepoti.

Objavljeno: 23. 10. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se