Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič v 2024 s Klavdijem Slubanom in protestno fotografijo

Po predstavitvi arhitektk in fotografinj, ki so delovale v obdobju 1850–1950, bo v Galeriji Jakopič od konca marca dalje na ogled srednjekarierna retrospektiva francoskega fotografa slovenskega rodu Klavdija Slubana z naslovom Nekje drugje Tukaj, od konca septembra pa postavljamo na ogled skupinsko fotografsko razstavo z delovnim naslovom Dokument_iranje, katere cilj je sestaviti in predstaviti fotografski zapis obdobja od marca 2020 do aprila 2022, zaznamovanega s pandemijo covid-19 in s protesti po vsej Sloveniji.

Galerija Jakopič
Galerija Jakopič © Blaž Gutman / MGML

V Galeriji Jakopič 19. marca 2024 odpiramo retrospektivo francoskega fotografa slovenskega rodu Klavdija Slubana z naslovom Nekje drugje Tukaj. Slubana določa popolnoma osebni pristop do fotografske prakse. Za svoja dela, ki jih hranijo pomembne umetnostne ustanove po svetu, je prejel več uglednih nagrad.

Razstava bo vključevala okoli 100 fotografij, nekaterih zelo znanih, drugih redkeje videnih, izbranih iz vseh obdobij fotografove kariere. Razvrščene bodo v poetičen estetsko-kontemplativen tok, ki ga je kuratorka razstave dr. Marija Skočir zasnovala v tesnem dialogu z avtorjem. Razstavo spremlja obsežna monografija, vsa razstavljena dela pa bo avtor po koncu razstave doniral zbirki Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Od 24. septembra 2024 pa postavljamo na ogled skupinsko fotografsko razstavo z delovnim naslovom Dokument_iranje. Kuratorja razstave, kustosinja MGML Julija Hoda in fotograf Metod Blejec, se bosta s številnimi sodelavci osredotočila na pomen fotografije za dokumentiranje in vrednotenje družbenih dogodkov v obdobju od marca 2020 do aprila 2022, zaznamovanem s pandemijo covid-19 in s protesti in demonstracijami v Ljubljani ter drugih krajih po Sloveniji.

K projektu smo povabili fotografe različnih generacij, ki so redno spremjali dogajanje in tako zasnovali vsak svoj obsežen avtorski opus, iz katerega bodo izbrane predstavljene fotografije na razstavi in v katalogu.

Tudi v 2024 lepo vabljeni v družbo fotografije!

Objavljeno: 12. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se