Ljubljana
MGML

Fotomonografija Nekje drugje Tukaj ob razstavi Klavdija Slubana

Največjo srednjekarierno retrospektivo mojstra črno-bele analogne fotografije Klavdija Slubana v Galeriji Jakopič spremlja obsežna slovensko-angleška fotomonografija Klavdij Sluban: Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here. V njej je predstavljen izbor fotografij, ki predstavljajo vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Monografija je na voljo tudi v omejeni zbirateljski izdaji s podpisano originalno analogno fotografijo Klavdija Slubana.

Naslovnica monografije Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here
Naslovnica monografije Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here

»Klavdij Sluban sam se identificira z Rimbaudovim konceptom "Je est un autre", "Jaz je nekdo drug". Če je "Jaz" nekdo drug, potem je vedno lahko nekje drugje. "Jaz" tako ni oprijemljiva, enotna entiteta, temveč fluidna in mnogoplastna konstrukcija, ki lahko prosto prehaja znotraj prostorske, časovne in duhovne dimenzije, kar Slubanu v skladu z njegovim načinom ustvarjanja posebej ustreza.« (dr. Marija Skočir, Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here, 2024)


Fotomonografijo, natisnjeno v LUart Ribnica, uvaja strokovno besedilo kustosinje razstave in urednice monografije dr. Marije Skočir. Klavdij Sluban je po njenih besedah »umetnik, ki nima doma, a je doma povsod, kjer se njegov duh lahko sidra v pomirjajočem nemiru«. »Četudi boleč, je ta nemir izredno ustvarjalen, fotografa žene v neštete prehojene korake. Proces fotografiranja je namreč za Slubana življenjska nuja, vezana na potrebo po menjavanju mesta prisotnosti. Delo se začne šele, ko nastopi čas za editiranje, izbor in izločanje. To se včasih zgodi mnogo kasneje, morda potem, ko se je vrnil že z naslednjega potovanja skozi iste kraje,« je še zapisala.

Med besedilo kustosinje in Slubanove fotografije je umeščen pesniški cikel Borisa A. Novaka z naslovom Fotografija je umetnost, ki včeraj ohrani za zmeraj. Novaka in Slubana družijo dolgoletno prijateljstvo, strast do francoskega jezika ter ljubezen do poetične in kritičnost do resnične podobe sveta.


Fotomonografija Klavdij Sluban: Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here 
Cena: 55 €
Za člane Kroga prijateljev GJ ob nakupu velja 15-odstotni popust.


Fotomonografija Klavdij Sluban: Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here (omejena, zbirateljska izdaja): Poleg redne izdaje je na voljo tudi 25 na poseben način oblikovanih in izdelanih zbirateljskih izvodov, z vključeno originalno, podpisano ter numerirano analogno fotografijo Klavdija Slubana v velikosti 24 x 18 cm.
Cena: 370 €
Za to izdajo uveljavljanje popustov ni mogoče. Mogoča so naročila preko spletne trgovine MGML.


Fotomonografija Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here je na voljo v Galeriji Jakopič in v spletni trgovini MGML.

Objavljeno: 7. 3. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se