Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič tudi v letu 2018 ostaja eno ključnih prizorišč obsežnih razstav najboljših domačih in svetovnih fotografov

Program Galerije Jakopič bo v letu 2018 usmerjen v predstavitev pomembnih slovenskih in tujih ustvarjalcev na področju fotografije. Po zaključku retrospektivne razstave fotografij Tihomirja Pinterja, 20. marca 2018 odpiramo retrospektivno razstavo Fotograf tržaškoslovenskega fotoreporterja Maria Magajne.

Na otoku Korčuli, 1953
Na otoku Korčuli, 1953 © Marc Riboud

Mario Magajna je bil od leta 1946 do upokojitve (1982) zaposlen kot fotoreporter pri Primorskem dnevniku, njuno sodelovanje pa je trajalo vse do leta 1993. V svoj objektiv je ujel ogromno število dogodkov v Trstu, Gorici in okolici; ovekovečil je polstoletno zgodovino Trsta. Magajno štejemo za enega od začetnikov profesionalnega slovenskega fotoreporterstva, za velikega mojstra, zavednega Slovenca in človeka dialoga svetovnega formata. 29. maja 2018 pa napovedujemo odprtje pregledne razstave francoskega fotografa svetovnega slovesa Marca Ribouda (1923–2016). Kot nekdanji član agencije Magnum Photos je dolga leta deloval kot fotoreporter, vzporedno pa snoval svoj avtorski opus, ki je nastajal predvsem na njegovih neverjetno številnih potovanjih po vsem svetu.

Fotografija bo tema tudi mednarodne konference "Photographic Histories in Central and Eastern Europe" (Zgodovine fotografije v srednji in vzhodni Evropi), ki jo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji organiziramo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Konferenca bo potekala med 8. in 10. majem 2018 v Mestnem muzeju Ljubljana. Galerija Jakopič kot prostor alternativnih pogledov na meje posameznih umetnostnih zvrsti bo že sedmo leto zapored sodelovala pri projektu Sound Explicit. Ciklus eksperimentalnih zvočnih in avdio perfomansov gostimo 3. in 4. septembra 2018. 

Objavljeno: 22. 1. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se