Ljubljana
MGML

Resnica in svoboda v grafičnih podobah Marie Bonomi

V Galeriji Jakopič je v okviru 32. grafičnega bienala na ogled pregledna razstava "Za vedno grafika" mednarodno priznane umetnice Marie Bonomi. "Brazilska umetnica in aktivistka je dolgoletna podpornica bienala in ostra zagovornica grafike kot radikalne, demokratične oblike umetnosti" (recenzija Maggie Gray v mednarodni umetniški reviji Apollo).

None
© Urška Boljkovac

Bienale je prvič obiskala leta 1967 in z njim, kot je povedala v oddaji Osmi dan, odrasla. O delih, ki so razstavljena v Galerija Jakopič, Maria Bonomi pravi, da "skupaj predstavljajo raziskovanje, iskanje in različne trenutke mojega življenja. Gre za dela, ki so bila narejena v obdobju diktature v Braziliji in po njej, za dolgo zgodbo, ki je hkrati osebna. V njih ni figur, te vedno nadomeščajo metafore, ker morajo krožiti. Umetniške grafike so narejene za komunikacijo, resnico in diskusijo" (pogovor v oddaji Likovni odmevi).

Maria Bonomi deluje predvsem na področju grafike in kiparstva, ukvarja pa se tudi z instalacijami, slikanjem muralov, scenografijo … "Moji dizajni so zanimivi tudi na rock koncertih, kjer naredimo odtise in jih projiciramo. Grafični tisk ni ponavljajoča se risba ali fotografija. Je čista vibracija razmerja med vrezovanjem, sledjo roke in odporom materiala. Gre za določen libido in resnično dejanje ljubezni,"  je povedala v intervjuju za Dnevnik. Vesna Teržan je v Mladininem članku o delih "gospe geste in akcije" zapisala, da so "umetnine, ki artikulirajo avtoričino visoko inteligenco in senzibilnost ter jo hkrati predstavijo kot močno in družbeno angažirano umetnico".

Objavljeno: 1. 9. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se