Ljubljana
MGML

Iskalci sreče pozor!

Eni iščejo srečo v ljubezni, drugi pri delu, pri prodaji, tretji iščejo srečo z vremenom … Mi pa iščemo vse vas, ki poskušate srečo pri igrah na srečo.

None

V Galeriji Jakopič zbiramo potrdila o vplačilu iger Loto, Super loto, Vikinglotto, Euro Jackpot, 3x3 plus 6 in TikiTaka. Listki so lahko zmečkani, a naj ne bodo strgani.

Listki – skupaj še z drugimi predmeti, nosilci specifične simbolne vrednoti – bodo oktobra predstavljeni v novem kontekstu – na razstavi Jake Babnika z naslovom Pygmalions.

Jaka Babnik, ki v galerijskem in institucionalnem kontekstu razstavlja od leta 2007, je – predvsem zaradi tendenc strokovne javnosti po formalnem umeščanju umetniških praks – prejel oznako "fotograf", čeprav je to oznako tako na vsebinskem kot na formalnem nivoju vselej presegal. Formalna kategorizacija je vedno nehvaležna, saj umetnika kot profesionalca, predvsem pa njegove vsebinske usmeritve, potisne v kontekst čistega formalizma. Prav to ozadje je bilo nekakšno izhodišče za pripravo razstave Pygmalions, ki se na formalnem nivoju še vedno dotika področja fotografije, a poskuša to neposredno preizprašati z vnosom razmerja fotografija – objekt – gledalec.

V tem kontekstu je ključen izbor objektov, ki jih skozi fotografsko podobo Babnik obravnava. Vsak izmed predstavljenih objektov oz. podob na razstavi nosi zelo specifično simbolno vrednost, ki jo je mogoče prepoznati izključno v odnosu do konteksta, v katerem se je sam objekt "znašel". Na ta način Babnik ne obravnava izključno fizične pojavnosti objekta, temveč predvsem njegovo idejno in simbolno vrednost, ki je zapisana v določenem družbenem kontekstu.

Potrdila o vplačilu nam lahko prinesete v Galerijo Jakopič od torka do nedelje med 10.00 in 18.00. Vašo pomoč bomo nagradili z brezplačno vstopnico za ogled razstave Jake Babnika.

Objavljeno: 28. 3. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se