Ljubljana
MGML

Na drugi strani drugi razstavni sklop Moč

Od 9. marca do 18. aprila 2021 si lahko na razstavi "Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža" ogledate drugi razstavni sklop Moč.

None
© Andrej Peunik/MGML

Razstavljene fotoreportaže obravnavajo moč v dveh pomenih – po eni strani gre za vprašanje fotografske moči za razkrivanje, razgaljanje družbenih nepravičnosti in po drugi strani za vprašanje vpetosti fotoreportaže v ohranjanje ustaljenih družbenih zakonitosti, predstav in videnj družbe. Fotoreportaže sodelujejo pri reprodukciji ustaljenih predstav, prav tako pa razgaljajo družbena protislovja, napetosti in neenakosti. 

V fokusu razstavnega sklopa Moč so družbena razmerja moči: politična (Manifestacije), ekonomska (Delo in kapital), simbolna (Simbolna moč) ali represivna (Konflikt) – in ne nazadnje tista, ki krhajo ustaljena razmerja v prid družbenim spremembam, predvsem pa zavoljo vidnosti obrobnih družbenih skupin – tistih "na drugi strani" (Opolnomočenje). Presek slovenske fotoreportaže in moči obelodani razvejeno strukturo upodobitev in različnih fotografskih pristopov, ki sega vse od fotoreportaž, ki poudarjajo mehanizme oblasti, prek subtilno in neposredno opolnomočujočih pa do fotoreportaž, ki v svoj vizualni spekter vzamejo sodobne družbene odnose in pri tem zajamejo vse bolj kompleksne predstave sodobnega dela, kapitala, konflikta in manifestacij ter se ne nazadnje tudi obrnejo stran od neposrednih (pogosto preprostih in ponovljivih) podob. 

Objavljeno: 9. 3. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se