Ljubljana
MGML

Razstava "DK: Scotoma" gostuje v koprski Galeriji Loža

Razstava "Scotoma", ki je od 14. maja do 27. junija 2021 na ogled v koprski Galeriji Loža, je bila prvič na ogled spomladi leta 2019 v Galeriji Jakopič in je močno zaznamovala slovenski prostor sodobne fotografije.

Poslednji ledenik, iz serije Jutrišnji spomini
Poslednji ledenik, iz serije Jutrišnji spomini © DK

DK je eden najvidnejših predstavnikov avtorske fotografije srednje generacije v Sloveniji. Do danes je ustvaril obsežen opus z izvirnim vizualnim in konceptualnim pristopom k fotografiji, pri čemer je serija "Scotoma" nedvomno presežek. "Gre za fotografa, ki skozi svojo celotno kariero vzporedno razvija zanimanje in prakso na različnih področjih fotografije: od dokumentarne, celo reportažne, in serij, ki so na prepoznaven in kritičen način obravnavale določene pojave družbene stvarnosti, pa do čiste abstrakcije, ki je bila v njegovih doslej videnih prezentacijah najmanj zastopana, a se je zato ves čas razvijala, da bi dosegla trenutek, ki bo zrel za tovrstne ideje," je zapisala kustosinja Marija Skočir v katalogu ob razstavi.

DK fiziološki pojav vidnega skotoma, po katerem naslavlja serijo in razstavo, spretno uporablja predvsem v njegovem prenesenem pomenu: s fotografijami raziskuje obzorje zaznavanja in razglablja o odnosu med resničnim in izmišljenim, med verodostojnim in lažnim. "Scotoma" je enigmatična fotografska refleksija z močnim izrazom intimnih notranjih občutij. Fotografije ostajajo sledi avtorjevega večplastnega srečevanja s svetom, njegovega podzavestnega dojemanja, realnega razumevanja in čutenja. Subtilna vizualna pripoved, ki se osredotoča na razliko med opazovanjem in videnjem kot mentalnim procesom, gledalca izziva k spremljanju in preoblikovanju lastnega načina gledanja. DK je prepričan, da je človekova zavest participatorna ter da v procesu gledanja kreira obliko stvari oz. realnost samo.

Razstavljena dela so nastajala med letoma 2014 in 2019, čeprav je "Scotoma" po naravi nedokončljivo delo, ki se bo dopolnjevalo, dokler bo avtor dejaven. Trenutno je opus, ki je v celoti zasnovan na resničnih prostorih in dogodkih, sestavljen iz šestih zaokroženih a procesno povezanih serij fotografij s pomenljivimi naslovi: "Jutrišnji spomini", "Slutnja", "Izza vek", "Mrak", "Skoraj upanje" in "Temnenje".


Odprtje razstave bo v petek, 14. maja 2021. Ogled bo, ob upoštevanju vseh pravil za zajezitev virusa, organiziran od 18:00 do 20:00. Avtorja bo predstavila Marija Skočir, kustosinja Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodja Galerije Jakopič.

Več informacij o razstavi.

Objavljeno: 6. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se