Ljubljana
MGML
POMURJE
Velika zmaga / Big victory © Gregor Purgaj

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

LJUBLJANA SE KLANJA SLOVENIJI VI

POMURJE

4. 10. 2022–13. 11. 2022

Šesta v ciklu razstav, ki smo ga pričeli pod naslovom Ljubljana se klanja Sloveniji, s ciljem povezovanja Ljubljane z aktualnimi regionalnimi umetniškimi iniciativami in skupinami, bo v oktobru predstavila specifiko umetniškega okolja Pomurja.

V vsakoletnem ciklu razstav Ljubljana se klanja Sloveniji tokrat pozornost namenjamo umetniškim iniciativam Pomurja. V kratkem pregledu lokalne ustvarjalnosti se je izpostavilo dejstvo, da je reka Mura močan simbol, vendar kot geografska ločnica ne predstavlja več močnega ločitvenega sindroma. In kljub začetni ideji o galerijski predstavitvi sodobne prekmurske umetnosti, geografija ni vzdržala, kar je verjetno tudi posledica odprtosti meja EU. Širina pokrajine na obeh bregovih Mure ter njena kulturna in jezikovna pestrost se namreč kažejo tudi v prehodnosti umetniškega ustvarjanja med regijami in štirimi mejnimi državami.

Kulturno so v regiji ustvarjalci povezani s tem, da spremljajo produkcijo drug drugega, vendar so istočasno lokalno razpršeni po zasebnih ustvarjalnih miljejih, delavnicah, pisarnah in ateljejih – od obeh Radgon do Goričkega, Murske Sobote, Ljutomera, Lendave, ... Zgodovinski prepih panonske ravnice zaznamuje Pomurce, da se različnih ustvarjalnih angažmajev lotevajo z nekoliko rezerviranim, preudarnim premislekom, zaradi česar mnoga umetniška dela odlikujejo večplastnost, poglobljenost in intimna izpovednost.

Pri razstavi ne iščemo arhetipskih značilnosti regionalnih klišejev, ki bi skozi melanholijo, tragičnost, osamljenost ali minljivost tematizirali horizont, ravnino, pot, reko, njive, drevesa, štorklje, vaze, vasi in podobno; arhetipi se sicer pri nekaterih avtorjih neizogibno tudi kažejo, vendar niso nujno vezani na duha prostora.

Razstava je uvid v sodobno umetniško produkcijo zadnjih šestih let, brez tematskih, medijskih ali slogovnih omejitev. V naboru se izogibamo tudi kuratorskemu »receptu«, po katerem bi izbrali zgolj nekaj paradnih predstavnikov, na katerih se gradi regionalna kulturna identiteta, pa tudi umetnikom, ki sicer izhajajo iz regije, vendar pretežno živijo oziroma delujejo drugod. Ustvarjalci Matjaž Geder, Cvetka Hojnik, Robert Jurak, Črtomir Just, Ferenc Király, Matej Končan – Kleemar, Nataša Kos, Katja Pál, Jim Pavlica, Zdravko Pravdič, Gregor Purgaj, Mirko Rajnar in Eva Žula, v Pomurju dejansko živijo in ustvarjajo ter od tam tudi kulturno učinkujejo.

Jani Pirnat

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kurator razstave: Jani Pirnat
Umetniki: Matjaž Geder, Cvetka Hojnik, Robert Jurak, Črtomir Just, Ferenc Király, Matej Končan – Kleemar, Nataša Kos, Katja Pál, Jim Pavlica, Zdravko Pravdič, Gregor Purgaj, Mirko Rajnar, Eva Žula
Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Galerija Murska Sobota, Galerija-Muzej Lendava
Zahvale: Robert Inhof, Atilla Pisnjak, Irma Brodnjak

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se