Ljubljana
MGML
Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti
© Andrej Peunik / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

pregledna RAZSTAVA

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti

CODE:RED

20. 9. 2018–4. 11. 2018

Projekt "CODE:RED" Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti je od prvih zametkov leta 1999 in prve javne manifestacije na Beneškem bienalu leta 2001 do današnjega dne doživel številne prezentacije, interpretacije in analize.

Posamezni segmenti projekta so bili predstavljeni na samostojnih in številnih skupinskih razstavah ter na bienalnih razstavah – po prvi v Benetkah še v Pragi, Tirani, São Paulu in Istanbulu –, leta 2011 je izšla tudi istoimenska knjiga teoretskih esejev in do takrat še neobjavljenih dokumentov. Razstava "CODE:RED" v Mestni galeriji Ljubljana prinaša strnjen pregled in zapis vseh realiziranih »postaj« projekta in nekatere ključne informacije, relevantne za razumevanje stanja na področju konsolidacije pravic seksualnih delavcev. S podrobnim vpogledom v obstoječe dokumentarno gradivo, z besedili, intervjuji, videi, fotografijami in časopisi je tokrat "CODE:RED" prvikrat prikazan v celoti, mnoge stopnje in aktivnosti projekta pa so prav za ljubljansko razstavo dobile format umetniškega dela.

Pogačarjev pristop k projektom, ki tematizirajo paralelne ekonomije – njihov inherentni del je trgovina z ljudmi in z njo povezana seksualna industrija –, temelji na zaupljivi medsebojni komunikaciji med udeleženci. Gre namreč za tesna sodelovanja z institucijami umetnosti, ki umetnika povabijo k udeležbi, in organizacijami, ki se ukvarjajo z vprašanji človekovih pravic seksualnih delavcev. Umetnik nastopa kot posrednik v odnosu med različnimi umetnostnimi institucijami, s katerimi sodeluje, in organizacijami, s katerimi se poveže za čas trajanja projekta. Bolj kot končna vizualna pojavnost razstavnega predmeta in preciziranje naključnih razmerji z obiskovalci razstav ga zanima odnos skupnosti do marginalnih skupin, njihove pravice, njihov socialni in ekonomski položaj, njihovi načini preživetja in taktike delovanja v neoliberalnih ekonomskih in družbenih strukturah. Ne glede na format prezentacije, najsi gre za akcijo, performans, konferenco, delavnico, pogovor ali intervencijo, je najpomembnejši vidik in merilo uspešnosti projekta prav kvalitetno obojestransko sodelovanje in konstruktiven dialog z vpletenimi v projekt. Pogačar tako prevzame sprva vlogo raziskovalca, opazovalca, mediatorja in na koncu prevajalca določene družbene stvarnosti v kontekst umetnosti. Umetniško delo, ki šele zavoljo prezentacije v galerijskem prostoru dobi dokončno obliko, je predvsem nosilec umetnikove izjave, povezane z vprašanjem seksualnega dela, s temeljnim poudarkom na razmisleku o družbenih neenakostih, s katerimi smo soočeni in s katerimi smo kljub temu brezsramno pripravljeni živeti.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKoprodukcija: P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti & Center in Galerija P74Kustosinja: Alenka GregoričUmetnik: Tadej PogačarBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićOblikovanje razstave: Ajdin BašićPostavitev razstave: Alenka Gregorič & Tadej PogačarFotografije postavitve: Andrej Peunik / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

V MMSU Reka se odpira razstava CODE:RED

Po regledni razstavi CODE:RED v Mestni galerija Ljubljana (2018), ki jo je kurirala Alenka Gregorič, in postavitvi v intermedijskem centru Edith-Russ-Haus v Oldenburgu, se projekt seli v Mali salon Muzeja moderne in sodobne umetnosti na Reki (MMSU Reka). Odprtje razstave z novo postavitvijo (fotografijami, video deli, kolaži) in dokumentarnim materijalom bo potekalo v petek, 23. avgusta 2019 ob 19. uri.

21. avgust 2019
Mestna galerija Ljubljana
Pravice spolnih delavk in delavcev

"CODE:RED", ki je bil zasnovan leta 1999, je kompleksen participacijski projekt, ki raziskuje razne vidike seksualnega dela kot specifične vzporedne ekonomije in oblike gospodarske "neposlušnosti" in spodbuja razprave o njih. Deluje kot trajajoča sodelovalna interdisciplinarna platforma, ki v nizu projektov proučuje možnosti analognih ekonomskih modelov raznih izoliranih skupin in družbenih manjšin.  

19. september 2018
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se